Máris nem savanyú a meggyszezon
Imádom a nyári gyümölcsöket, a málnát, az epret, a cseresznyét és az áfonyát, képes vagyok egy ültömben több kilónyit is befalni ezekből a finomságokból. A meggyet azonban önmagában nem annyira kedvelem, néha túl apró, de mindig nagyon savanyú. Így a legjobb dolog, amit tehetek vele - ha már kapok két kilót belőle a szomszéd Ilonka nénitől - hogy kimagozom és belesütöm egy finom sütibe.
Aki ismer, jól tudja, hogy imádok piacra járni, nálam nem telik el szombat egy jó kis piaci bevásárló túra nélkül. Itt már minden kofát jól ismerek, tudom kihez érdemes menni, ha friss tojást akarok, kitől szerezhetem be a házi tejet, füstölt kolbászt és persze a friss, vegyszer mentes zöldségeket, idén gyümölcsöket is mindig ugyanattól a nénitől veszem.
Legutóbbi nagybevásárlásom során a sárgadinnye, málna és margaréta csokor mellé azonban bekerült egy szatyornyi meggy is a kosaramba. Szegények napokig a hűtő fogságában raboskodtak, amikor eszembe jutott, hogy szükségem lesz rájuk egy baráti piknikhez. Hisz mivel is nyújthatnám a legédesebb pillanatokat a barátaimnak, ha nem egy tálca meggyes muffinnal?
Meggyes muffin receptem
Hozzávalók / 4 főre:
40 dkg meggy
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg Nagyi titka finomliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
20 dkg cukor
2 db tojás
1 csipet só
Elkészítése:
- A meggyet megmosod, kimagozod. Sajnos én nem vagyok túl jó meggymagozásban, ezért a munka végére minden csupa meggylé lett. Te tuti gyakorlottabb vagy nálam.
- Egy üvegtálba össze kevered a lisztet a sütőporral.
- A muffinsütőforma mélyedéseit kibéleled muffinpapírral.
- Kézzel, vagy géppel habosra kevered a vajat a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
- Tetszés szerint reszelhetsz bele egy kevés citrom héjat is
- Hogy a meggyszemek ne süllyedjenek el a tésztában, beleforgathatod őket a lisztes sütőporba
- A tésztás masszát megkóstolod, hogy elég édes-e, majd kanállal beleszeded a muffin formákba, majd a tálcát behelyezed az előmelegített sütőben. Úgy fél óráig sütöd, de azért figyeled, hogy oda ne égjen. Sütési hőfok: 180°C
A sütőből kivéve pár percig pihenteted, hagyod kicsit kihűlni, majd kiszeded a formákból. Ha szeretnéd, megszórhatod még porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
További finom receptek:
Nagyi Titka