Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Interjú: Tarr Zsófia fejdísz készítővel

2016. szeptember 14. - Antalfy Krisztina

A legkülönlegesebb, egyedi fejdíszek minden alkalomra

Nem hiszek a véletlenekben, az előreláthatatlan találkozásokban. Így szerintem az sem lehet véletlen, hogy az élet összesodort Tarr Zsófiával. A csinos, fiatal lány amellett, hogy ütős kis zenekarokban játszott, itthon ő készíti a legkülönlegesebb, egyedi fejdíszeket is, melyekkel a célja, hogy munkásságával megismertesse és megszerettesse a magyar hölgyekkel a fejdíszeket, hajdíszeket és kalapokat. Ismerd meg hát te is eme ritkán képviselt  szakma jeles képviselőjét!

12030340_991528784203172_1953804025450198384_o.jpg

INTERJÚ: SOPHIE TARR

Több zenekarnak is tagja vagy, - legismertebb közülük a Black Nail Cabaret. Debütáló albumotokkal, az Emerald City-vel bejártátok Dániát és Németországot is. Hogy jött így képbe a fejdíszek, kalapok készítése, hogy indult ez a fajta karriered?

A BNC-ből júliusban kiléptem, most más zenei projekt előtt állok s közben persze készülnek a fejdíszek. Angliában találkoztam először a fejdíszekkel, minikalapokkal. Nagyon elbűvöltek a mindenféle színes tollak és mivel a kézügyességem mindig is adott volt, kitaláltam, hogy én is ilyeneket szeretnék csinálni, és belevágtam egyedül.

05_masolat.jpg

Hogyan szerezted meg a szükséges szakmai ismereteket ehhez a munkához?

Önállóan fejlesztettem magamat, ahogy említettem, sosem voltam fakezű, ha kézzel készített dolgokról volt szó. Nagyobb, karimás kalapokat nem készítek, az már valóban komolyabb szakmai tudást igényel, de én nem is szeretnék ezzel foglalkozni. Engem a kifejezetten a minikalapig érdekel a dolog.

Honnan jött a név, The Headdresser?

Ha lefordítjuk, „fejöltöztető”. Ezt csinálom végülis, felöltöztetem a fejeket. Ahogy a testünket is mindenféle menő ruhákkal borítjuk, ugyanezt miért ne tehetnénk meg a fejünkkel kicsit szintet lépve. Hiszen a szalmakalapon meg a kiscsaton túl is van élet.

Mekkora teret engednek a megrendelőid, amikor megbíznak egy munkával?

Változó. Valaki mutat egy képet, hogy valami ilyesmit szeretne és van, aki teljesen rám bízza a dolgot. Bárhogy is van, mindegyik munka élvezetes, izgalommal tölt el és a végeredmény mindenképpen egyedi.

hirdresser041_02.jpg

Milyen színekkel, anyagokkal dolgozol a legszívesebben?

Ha elegánsabb darabot készítek, a pasztell színeket szeretem a legjobbak na meg persze a feketét. Ennek a stílusnak nagyon jól áll a műbőr. Ha mondjuk virágot készítek, akkor ahhoz nagyon szeretem használni. Ha bohémabb darabot csinálok, pl. egy fesztiválra, akkor viszont az élénk színeket preferálom és a jó hosszú tollakat.

Honnan szerzed be az alapanyagokat?

Itthonról és külföldről vegyesen.

Milyen technikával dolgozol?

Ha varrás, akkor az legtöbbször kézzel történik. A nagyon apró dolgokat máshogy nem is lehet megcsinálni. Ez sokszor időigényes, türelem kell hozzá. Ha lehet, akkor persze gépet használok. Máshoz pl. virágszirmokhoz speciális „vasalóra” van szükség. De van hogy teljesen random technikákat (feltételezem, nem csak én alkalmazom őket) vetek be, így van hogy előkerül a hajszárító és más egyéb fura kütyük.

_dsc7160_02.jpg

Miből inspirálódsz?

Mindig más. A virág az mondhatni állandó motívum, egyértelműen nagy hatással van rám a természet. A zene kapcsán a fesztiválok, előadóművészek, a ő személyiségük mind kihat a munkámra.

Hogy lesz az álomból valóság, pontosabban, hogy képzeljünk el egy munkamenetet nálad, miként lesz a tervből valóság?

Ha van is konkrét terv a fejemben, előfordul, hogy az alapanyagok átveszik az uralmat és a folyamatban az eredeti elképzelés módosul. De ettől izgalmas, mindig valami jó sül ki a végén. Egyik ötlet automatikusan vonzza magával a másikat. Igazából olyan, mint zenét írni, mint amikor az első megírt dallam után már hallod is a fejedben a következőt, ami rápasszol.

Van példaképed ebben a szakmában?

Jill Humphries munkáit nagyra tartom.

7ef2297c1aab548285e71c0cd382586c.jpg

Ha azt mondom Tarr Zsófi, mi jut eszedbe róla?

Hmm. Bátyámat idézném: „kifelé csendes, belül sziget fesztivál”

Jövőbeni terveid?

Még több fejdísz, kicsit merészebbek, az anyagok sorában újabb résztvevőkkel. Szeretnék a személyre szabott, rendelésre készülő fejdíszek mellett kész darabokat is elérhetővé tenni, melyekhez interneten, illetve budapesti üzletekben lehet hozzájutni. Emellett szeretnék több időt szentelni a zeneszerzésnek is, melyet most elsősorban egyedül szeretnék csinálni, aztán meglátjuk, hogy kikötök-e más zenekarokban.

hirdresser037_04.jpg

Végezetül 5 dolog rólad…

Kedvenc könyv?
Húha, van pár. Legyen David Toop – Hangok óceánja

Zene, ami mindig kikapcsol?
Hammock, Radiohead

A legfinomabb étel, amivel levesznek a lábadról?
Egy jó vegán hamburger

Nyaralás 2016?
Nincs adat. Egy tökéletes világban egy réten feküdnék valahol Izlandon.

A legszebb emléked?
Ez most elég nyálas lesz, de az amikor összejöttem a férjemmel.

Köszönöm az interjút!

Végezetül nézd meg a Dry Photo szuper werk videóját Zsófi legutóbbi fotózásáról. Hamarosan a képeket is láthatod az újabb fejdíszekről! A csodás modellek Lilla Heinczinger és Emőke Zsigmond voltak. Smink: Csenge Kálmán, Ruhák: Antifactory Vintage Shop, Dora Mojzes, Zene: Manoya

https://vimeo.com/179110445

nevtelen_3_52.pngTovábbi információ:
The Headdresser

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és természetesen az Instagram-on is követhetsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr10011704867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása