Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Íme a legújabb mestermű a Credortól

2017. március 10. - Antalfy Krisztina

A Seiko Watch Corporation (Seiko) bemutatta FUGAKU Tourbillon Limited Edition nevű mesteri alkotását. Az óra kialakítása a drámaian lenyűgöző egyedi megjelenésével a japán szépségideál előtt tiszteleg. Az óra szívét az ultra-vékony Caliber 68 alapjaira épülő szerkezet adja, amelyet a japán órakészítés legnemesebb mechanikus szerkezetei között tartják számon.

13712741_144341159327295_2093048080_n.jpg

A szerkezet finomhangolásával, a gyönyörű fémgravírozással és a lakkozott felületek legaprólékosabb kidolgozásával egy igazán figyelemre méltó végeredmény jött létre. A különleges órából mindössze nyolc darab készült, melyek világszerte a Seiko Boutique-okban kerülnek bemutatásra 2016-ban.

Kézműves mesterek együttműködése

A FUGAKU Tourbillon Limited Edition egy olyan mestermunka, mely nem készülhetett volna el a Seiko három legtapasztaltabb mestere nélkül. Ezek a mesteremberek a japán kormány által is elismertek, és elnyerték a Kortárs Kézműves Mester fokozatot. A Tourbillonnal szerelt 6830-as kaliber mindössze 4mm vastag, és Satoshi Hiraga mester személyesen gyártotta és szerelte össze őket. A gravírozás Kiyoshi Terui keze munkáját dicséri. Az óra terve a Tourbillon integrálása és a lakkozási munkák pedig Nobuhiro Kosugi érdemei, aki az első óratervező Japánban, aki megkapta a Kézműves Mester fokozatot. Az Urushi specialista Isshu Tamura szintén közreműködött a speciális lakkozás kialakításában. Ezen mesterek tudását összegezve a japán szépségideál tökéletes esszenciája kelt életre ebben a gyönyörű órában.

rls1603-05_gbcc999_a.jpg

A Seiko első tourbillion szerkezete (Caliber 6830)

A Caliber 6830 egy mechanikus szerkezet, melynek alapja az ultra-vékony Caliber 68 család, és a Seiko első szerkezete, melyben a Tourbillon1 komplikációt alkalmazza. A szerkezetben a mechanikus óragyártási tapasztalat krémje kerül alkalmazásra. Az alaplap mindössze 1,98mm vastag, a hordozóval együtt a teljes szerkezet vastagsága 3,98mm, átmérője pedig 56,6mm. Ezzel ez a világ legkisebb Tourbillon szerkezetét készítette el a Seiko.2

1. A Tourbillon a gátkerék és a billegőszerkezet forgatásának segítségével csökkenti a gravitáció hatását, ezzel stabilizálva a szerkezet pontosságát.
2. A Seiko 2016 januári felmérése alapján.

Hokusai inspirációja

Katsushika Hokusai a Fuji hegy 36 nézete című munkáját a japán művészet ikonikus alkotásának tartják világszerte. A 19. századi Edo korszakban festett „A nagy hullám Kanagavánál” című alkotása a dinamikus kompozíciójával és a használt perspektívával hozott számára hírnevet világszerte. Ez a festmény inspirálta a tervezőket az óra megalkotásánál. A számlap gravírozásának finomsága rendkívüli. Kiyoshi Terui tudásának határait feszegetve alkotta meg a lélegzetelállító háromdimenziós hullám motívumot, mely az óra számlapját díszíti. A hullámok szinte életre kelnek! A 18 karátos fehér és sárga arany hullámok a legvastagabb részeknél 1,6mm-esek, a legvékonyabbaknál pedig mindössze 0,5mm-esek, mely tökéletesen szemlélteti ennek a kézműves csodának a technikai nehézségeit.

rls1603-05_gbcc999_b.jpg

Az óra hátulján megismétlődik a hullám motívum. A gravírozás és a lakkozás ötvözésével a téma briliáns és modern változatát csodálhatjuk meg. A billegő kerék hídján a Fuji hegy körvonalai rajzolódnak ki, mely Hokusai munkáinak és a mai Japánnak is kiemelkedő jelképe. Az óra neve FUGAKU, mely a japán nyelv egyik elnevezése a Fuji hegyre.

Példátlan színű Urushi lakkozás

A FUGAKU modell színeit a különleges lakkozás és megmunkálás adja. A lélegzetelállító megmunkálás eredményeképpen az óra szinte saját teréből kilépve ragyog. A számlap mögötti terület a hajnali napfelkelte fényeit idézi egy finom átmenetű lakkozással, mely a kék színből tűnik át a lilába. Ennek az átmenetnek a festése egy rendkívül összetett és bonyolult folyamat, melyet a világhírű Isshu Tamura készít. A lakkozás vastagsága mindössze 0,1mm. A számlapon helyet kapó Credor embléma szintén Tamura úr keze munkáját dicséri, melyet kézzel fest föl minden darabra arany festékkel.

credor-fugaku-tourbillon.jpg

A gyöngyház kivitelű tradicionális japán Seigaiha minta (hullámok a kék óceánban) díszíti az órát 6-óránál. 12-óránál pedig a felhők és madarak részletesen kidolgozott motívumai teszik teljessé. Az óra mutatói kifogástalan kidolgozású 18 karátos aranyból készültek.

Briliáns tok kidolgozás és minőség

A káprázatos 43mm átmérőjű platina tok negyvenhárom zafír kővel van díszítve, melyek elhelyezése gyönyörű harmóniában áll a számlap és a tok kivitelével. A tok oldalán helyet kapó gyöngyház sávok lenyűgöző harmóniában állnak az óra minden porcikájával.

rls1603-05_gbcc999_c.jpg

A három kortárs kézműves mesterről és Isshu Tamura úrról

Kiyoshi Terui, fémgravírozó, Shizuku-ishi órastúdió: 2002-ben a japán kormány kortárs kézműves mester titulussal látta el.

Satoshi Hiraga, órásmester, Shizuku-ishi órastúdió: : 2015-ben a japán kormány kortárs kézműves mester titulussal látta el.

Nobuhiro Kosugi, óratervező, Seiko Instruments Inc, Tervező divízió: Az első óratervező, aki megkapta a japán kormány kortárs kézműves mester titulust 2014-ben.

Isshu Tamura, lakkozó művész: Tamura úr a Kanazawa tradíciókon alapuló Kaga lakkozási technikát emelte mesteri szintre. Lakkozási technikáját nem csak az óragyártásban, hanem egyedi töltőtollak készítésénél is alkalmazza, és világszerte elismerésnek örvend ezen technikájának részletes és kifogástalan alkalmazása.

The FUGAKU Tourbillon Limited Edition: GBCC999
Caliber 6860
Szerkezet: kézi felhúzású mechanikus
Féllengés szám: 21.600 féllengés óránként (6 ütés másodpercenként)
Járáspontosság: napi -10+15 másodperc 
Járástartalék kb. 37 óra
Kövek száma : 22 kő
Alkatrészek száma: 153

Specifikációk

Platina 950/18 karátos fehér arany/18 karátos sárga arany 48 kék zafírral (3,22 karát, beleértve a koronát és a füleket.
Számlap: 18 karátos fehér és sárga arany gravírozva, Urushi lakkozással, gyöngyházzal, Yakogai (turbán kagylóval)
Óraüveg: Zafír kristály, tükröződésmentes bevonattal
Vízállóság: 3 bar
Mágneses ellenállás: 4,800 A/m
Átmérő 43,1mm, vastagság 8,8mm
Krokodilbőr szíj Platina 950 háromrészes zárral, biztonsági nyomógombbal
Limitált 8 darabos példányszám
Várható ára: 420.000 Euro (kb. 130 millió Ft.)

nevtelen_3.png
Ha tetszett a poszt, gyere a
VoilaMode Facebook oldalára, és természetesen az Instagram-on is követhetsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6812327241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása