Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Olvass bele a Holnap Kiadó karácsonyi könyveibe!

2017. október 09. - Antalfy Krisztina

Ok, tudom, hogy a karácsony még picit odébb van, és túlzás már most beszerezni a szaloncukrot a fára, de talán nem árt már most utána nézni az ajándékoknak. És melyik az az ajándék, ami nemcsak remek, de praktikus és könnyen beszerezhető is? Egy jó könyv! Az alábbi posztban elhoztam a Holnap Kiadó frissen megjelent, illetve előkészületben lévő karácsonyi köteteit.
untitled_collage_5.jpgKép1/2/3

Karácsonyi mondóka

Az angol gyermekek egyik kedvenc karácsonyi énekét, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede ihletett fordításában leporelló formájában tárjuk a legkisebbek elé. Szimonidesz Kovács Hajnalka varázslatos illusztrációin elevenednek meg a kedves vers szereplői.

unnamed.jpg

Karácsonyi ének

A kőszívű és zsugori Scrooge urat karácsony előestéjén három szellem látogatja meg. A hátborzongató élmény hatására hősünk élete gyökeresen megváltozik. A titokzatos pálfordulás históriája az egyik legszebb és legelgondolkodtatóbb karácsonyi történet, amit valaha papírra vetettek. Charles Dickens meséjét ezúttal László Noémi rövidített változatában kínáljuk a már olvasni tudó gyermekeknek.

unnamed_1.jpg

Farbakyné Deklava Lilla: Schulek Frigyes

Schulek Frigyes (1841–1919) neve általában csak a Mátyás-templom és Halászbástya építészeként ismert. Származása, személyisége és életútja kicsit homályban van, csakúgy mint a többi alkotása. Mozgalmas diákévei után, majd a budapesti Műegyetemen eltöltött egy év után a bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult. Itteni legnagyobb hatású professzora, a bécsi Stephansdom építőmestere, Friedrich Schmidt elkísérte pályája nagy részén, hiszen a Mátyás-templom három évtizedes restaurálása alatt is többször kikérte tanácsát.

unnamed_2.jpg

Hazatérése után 1872-től a Műemlékek Ideiglenes, majd állandó Bizottságának építésze lett, s így a magyar műemlékvédelem hőskorszakának meghatározó egyénisége. Munkásságában a műemlék-helyreállítások nem váltak el jellegükben az új épületek tervezésétől: mindig a középkor építészetének bűvöletében alkotott. Helyreállításai közül legjelentősebb a visegrádi Salamontorony, a jáki templom, az ákosi templom és a pozsonyi ferences templom, de bővítette a deáki templomot és a lőcsei Városházát. Új épületei közül a szegedi református templom és a Fogadalmi templom a legkiemelkedőbbek. Néhány elképzelése csak papíron maradt fenn. Emellett nagyhatású oktatói munkásságot fejtett ki a pesti Mintarajztanoda, majd a Műegyetem professzoraként is.

47035.jpg

Farbakyné Deklava Lilla könyve elsőként mutatja be a 19. század második felének egyik legjelentősebb magyar építészét és műemlék-helyreállítóját, akinek munkássága európai mércével is figyelemre méltó. A kötet számos, eddig nem ismert tervet, fényképet és családi dokumentumot is publikál.

Gilles Cantagrel: Bach – szenvedély

Három évszázad választ el immár bennünket Bach korától. Ez alatt a háromszáz év alatt annyit változott életünk és társadalmunk, hogy már el sem tudjuk képzelni a világot, amelyben megszületett az emberiség egyik legnagyobb zsenijének csodálatos és páratlan életműve. A Bach-szenvedély életre kelti Bachot és korát: Gilles Cantagrel több mint háromszáz korabeli dokumentum segítségével mutatja be  a kivételes alkotó pályáját.

unnamed_3.jpg

A könyvet olyan, alig ismert vázlatok és piszkozatok reprodukciói is illusztrálják, amelyek az alkotás lázáról, a zene születésének pillanatáról tanúskodnak. A gyönyörűen kalligrafált, a barokk  díszítőelemek képlékenységében gondosan rendezett végső másolatok láttán még az avatatlan szem is érzékeli az alkotó szenvedély hatalmas erejét. Felrajzolódik előttünk egy öntörvényű ember minden idővel dacoló víziója a világról. A nagy tudású és szenvedélyes szerzőnek köszönhetően az olvasó számára megelevenedik Johann Sebastian Bach magánélete és művészi, alkotói pályája is.

Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó

„Mit csinál az ember, ha huszonegy éves, a komolyság nyomokban sem fordul elő lelkivilágában, és ilyen hihetet- len pénzösszeg birtokába jut váratlanul? Ezt kérdezte önmagától Gorcsev. És önmaga nyomban felelt rá: Kiszáll Nizzában. Itt először a kikötőbe kódorog, és valami cimbora után néz, mert kutyának való a gazdagság, ha nincs valaki, akivel közösen lehet elverni a pénzt. Ki legyen azonban a kiválasztott? Körülnézett a kikötőben. A parton egy csomag- hordó külsejű egyén vonta magára a figyelmét.”

unnamed_4.jpg

Rejtő Jenő (1905-1943) magyar író, kabaré- és színpadi szerző, forgatókönyvíró, a magyar szórakoztató irodalom legnépszerűbb képviselője. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írott regényparódiáival aratta. A pesti művészélet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így például Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához, Salamon Bélához, Latabár Kálmánhoz is. A tizennégy karátos autó Rejtő Jenő humoros regénye, melyet 1940-ben adtak ki először.

További információ: 
Holnap Kiadó

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

cameff_1501848501721.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr2312944643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása