Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Olvastál már az Asperger-szindrómások szerelmi életéről?

2018. június 19. - Antalfy Krisztina

14 országban egyszerre érkezett meg a könyvesboltok polcaira Helen Hoang: A szerelem egyenlete című várva várt kötete. A szerző első regényét saját Asperger-szindrómája ihlette. A meglepően bájos és szenvedélyes románcról szóló történet annyira magával ragadja az olvasót, hogy képtelenség letenni a kötetet.

happybirthday_selena_2.png

Kép: @book_junkee

Az Álomgyár Kiadó jóvoltából hamarosan magyar nyelven is kapható lesz 2018 egyik leginkább várt könyve. Helen Hoang alkotása minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy nincs a világon az az adatmennyiség, amelyből megjósolható, mi fogja megdobogtatni az emberi szívet. A könyv főszereplője Stella Lane, aki szerint a világot a matematika tartja össze. Jóval többet keres, mint amennyit el tud költeni, és jóval kevesebb tapasztalata van a férfiakkal, mint egy átlagos harmincéves nőnek.

31901779_308889769642975_4921112766854463488_n.jpgKép

A bökkenő, hogy Stella Asperger-szindromával él, és a nyelves csókról az jut eszébe, ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják. Eldönti, hogy gyakorolni akar, ezért felbérel egy eszkortfiút. A félig vietnami, félig svéd, jóképű Michael Phant beleegyezik, hogy segít tartani az ütemtervet, az előjátéktól egészen a Káma Szútra bonyolultabb lapjaiig.

helen001-1528136348.pngKép

Erotikában gazdag a mű, de a szerző megtalálta az arany középutat, azt a mennyiséget, amelyre a történetnek szüksége volt, és egyáltalán nem esett túlzásokba. Helen Hoang egy percre sem hagyja, hogy lankadjon a figyelmünk. A cselekmény zsenialitása és a fogalmazásmód mindenkit magával ragad.

Ahogy a történet főhőse, úgy maga a szerző is Asperger-szindrómával él

Ez nem külön betegség, hanem az autizmus spektrum zavar egyik típusának, vagy inkább szeletének ma már nem hivatalos elnevezése. Az érintetteknek komoly kommunikációs, a társas világ megértésével kapcsolatos problémáik vannak. Az Asperger-szindrómára – az egyéb autizmus spektrumhoz tartozó betegségekkel ellentétben – jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, és az átlagos vagy az annál magasabb intelligenciaszint. Felismerni is sokkal nehezebb: becslések szerint az esetek közel felét nem diagnosztizálják.

32084758_632007313814538_6566296497778851840_n.jpg
Helen Hoang számára a könyvben a társas érintkezéseknek a kidolgozása jelentette a legnagyobb feladatot. Mint fogalmazott, az írás által tudott elmenekülni a valóság és a problémák elől, melyekkel szembe került. A szerelem egyenlete jelentette számára a fordulópontot.

„Ahelyett, hogy elbújtam volna a gátlásaim elől, a regény lapjain szembenéztem velük és alaposan megvizsgáltam őket. Ez a legfontosabb, amit ebből a könyvből megtanultam: a személyes történetek jobbak” – nyilatkozta a szerző.

Asperger-szindrómás hírességek

Bár kevesen tudják, Isaac Newton tipikus Asperger-szindrómás eset volt. Keveset beszélt, úgy el tudott merülni a munkájában, hogy enni is elfelejtett, a kevés barátjával pedig közömbös vagy zsémbes volt.

Albert Einsteinen szintén felfedezhetők a kór tünetei. Szenvedélyessége, a szerelem és az igazságért való kiállás teljes mértékben összeegyeztethető a betegséggel.

A világ egyik, ha nem a legjobb futballistájáról, Lionel Messiről is azt feltételezik, hogy Asperger-szindrómás, bár ez nem bizonyított. Erre utal, hogy a Barcelona klasszis csatárát az interjúk alkalmával feltűnően zavarja a felhajtás, a viselkedéséből az jön le, hogy minél előbb menekülne, mert úgy érzi, elfogyott körülötte a levegő. Emellett a fejkavarás, a kézmozgás, a kifejezéstelen tekintet mind-mind árulkodó jelek.

A világhírű Asperger-szindrómások közé tartozik még a teljesség igénye nélkül Alfred Hitchcock, Daryl Hannah és Steve Jobs is. Az elmúlt években sok sztár gyermekéről is kiderült, hogy Asperger-szindrómával él: Robert DeNiro, Jenny McCarthy, Tony Braxton és Sylvester Stallone fia is ebben a betegségben szenved.

A szerelem egyenlete abban a pillanatban megigézett, amint találkoztam a hősnővel. Izgatott és szerelmes voltam. Minden alkalommal, amikor az élet arra kényszerített, hogy letegyem a könyvet, alig vártam, hogy visszatérhessek hozzá. Ez egy kivételes és lenyűgöző romantikus történet. - Penelope Douglas, New York Times bestsellerszerző

“Ez a könyv valami elképesztő! Még szinte meg sem jelent, de már most  hangos tőle a könyvpiac, megjegyzem nem véletlenül.” (Bookworm’s Bookshelf)

“Ez a történet olyan érzelmi viharokat váltott ki belőlem, amiből még most sem tértem magamhoz.“ (Anarchia Könyvblog)

További információ:
Helen Hoang

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.pngHa tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5714058758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása