Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Tényleg jobb orvosnak lenni Angliában, mint Magyarországon?

2019. augusztus 30. - Antalfy Krisztina

Egy fiatal orvos naplója

A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat. 

unnamed_40.jpg


A morbid humor kedvelői ki ne hagyják!


Íme a naplóm a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál töltött időmből, a véres valóság. Hogy milyen volt a frontvonalban, hogyan csapódtak le a dolgok a magánéletemben, hogyan sokalltam be egy szörnyű napon. (Elnézést a spoilerezésért, na de a Titanic vetítésén is tudni tetszettek, mi a vége.)

„Fájdalmasan mulatságos. A fájdalom és a mulatságosság hogy, hogy nem, valami teljességgel jóvá, nemessé és szerethetővé adódik össze.” Stephen Fry

1723777.jpg

Adam Kay 1980-ban született. Hat év tanulás és hat év praxis után kilépett az orvosi kötelékből, ahová főként családi vonatkozások miatt került. Már az egyetemen parodizált és írogatott humoreszkeket. Az írást napló formájában kórházi orvosként is folytatta. Bármilyen fáradt és kimerült volt, úgy érezte, hogy le kell írnia, amit tapasztalt. Egy interjúban azt vallotta, számára a naplóírás egyfajta terápia volt. A mindennapi ember számára az orvos sokszor nem is emberi tényező: Adam Kay ezzel a naplóval azt szeretné „bebizonyítani”, hogy egy orvosnak is vannak érzései, lehet vidám, szomorú és különféleképp dolgozza fel a tragikus eseteket. Van, aki alkohollal, van, aki futással – ő speciel naplót írt. Hat éven át praktizált különböző orvosi területeken, míg végül a szülészet-nőgyógyászatnál kötött ki. Leírása szerint körülbelül 1200 gyermeket segített a világra. Volt azonban egy tragikus eset, amelynek a feldolgozásához az írás sem volt elég, és rá kellett jönnie, hogy így viszont nem alkalmas orvosnak, és otthagyta a pályát. Az Ez fájni fog eredeti megjelenésekor, 2017-ben a könyv rögtön felkerült a Sunday Timesbestseller listájára és több mint egymillió példányban kelt el. 2018-ban az Egyesült Királyságban az év könyve lett, sőt az év non-fiction könyve. Adam Kay megkapta az év felfedezettje díjat és könyve tavaly elnyerte a Sunday Times Humoros könyve díjat is. Különböző fesztiválokon lép fel humoristaként, de előadott Harry herceg 30. születésnapján is.

Adam Kay Ez fájni fog könyve az a fajta könyv, amit nem egyszerű közösségi közlekedési eszközön olvasni, ha az ember cikinek érzi, ha olvasás közben konkrétan felröhög mások előtt. Ahogy Stephen Fry angol humorista fogalmazott a könyvről: Fájdalmasan mulatságos. 

A könyvet megrendelheted itt:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/memoar-eletrajz-interju/ez-fajni-fog-egy-fiatal-orvos-naploja

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9115035902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása