Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A Magvető újdonságai a Margó Irodalmi Fesztiválon

2019. október 03. - Antalfy Krisztina

Van az úgy, hogy nincs kedvem kimozdulni otthonról, és szerencsére a hétvégék azok a napok, amikor a feladataimat otthonról is el tudom végezni. Ilyenkor apró dolgok is elegendőek ahhoz, hogy jól érezzem magam a négy fal között: egy csésze finom kávé, Kedvessel együtt töltött hosszú percek, közös ebéd kényelmes ruhában, pár pohár vörös bor, hosszú beszélgetések és egy könyv, amit már oly régóta el akartam olvasni. Az olvasás élménye számomra mindig is valamiféle terápia volt számomra, ilyenkor kicsit mindig felfüggeszthetem az idő, és végre önmagam lehetek. 

konyvajanlo_1_3.jpg

És ha már könyvek, akkor nem mehetünk el szó nélkül az őszi Margó mellett sem, mely ismét remek programokkal, izgalmas könyvekkel és fantasztikus írókkal várja az irodalom kedvelőit a Várkert Bazárba.

Időpont: Október 10-13.
Helyszín: Várkert Bazár

Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma
Gondolatok a fényképezésről és az időről

„Minden fotográfia időparadoxon. Időn belüli időtlenség, mulandó örökkévalóság. Fényképezni nem más, mint kivonni a valóságból az időt egy pillanatra, majd visszaadni ezt a pillanatot az időnek.”

Bartis Attila fotográfusként évtizedek óta kutatja, hogy mit jelent egy fénykép, íróként pedig, hogy hogyan lehetne szavakkal megragadni a fotográfia mibenlétét, és miért nem tud fényképezés nélkül létezni. Naplójegyzetekből és „cetlikből” áll össze Az eltűnt idő nyoma, amely egy hosszú ideje tartó gondolkodási folyamat néhol legszemélyesebb stációit gyűjti egybe.

139481494a.jpg

„Jáváról röpke három év után máris sikerült hangosan kimondanom, hogy itt egyszerűen jó nekem. Nem jobb, mint valahol máshol, hanem jó. A fényképezésről viszont harmincvalahány év után is pimaszul nehéz valami ilyesmit kimondanom. Pedig valójában tényleg ennyi lenne. Hangosan kimondani, hogy az összes kínlódással, kudarccal, megválaszolhatatlan kérdéssel együtt egyszerűen szeretem.”

Kötetbemutató:
2019. október 10. 18:30 Várkert Bazár
Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 3.

Oldalszám: 112 oldal
Ár: 2699 Ft

***

Darvasi László: Magyar sellő
Egy magyar szirén kalandjai és más furcsaságok

Képzeletbeli német kisvárosban időzünk, valamikor a romantika idején. Ködös, késő őszi napokon magyar sellőt szállítanak a településre. Csakhogy a lény elszökik, majd furcsa szerelembe keveredik a szénégető Jakab nevű fiával. A szénégető már csak gödröket ás. A gróf emberei rendszeresen köveket dobálnak, melyek megütnek embert, házat és állatot. A város lakói, becsületes polgáremberek, mindenféle kompromisszumok árán élni és boldogulni akarnak. Ám többnyire borsos ára van a túlélés, az alkalmazkodás kiváltásának. Mindeközben pedig keresik a sellőt.

139481493a.jpg

A könyv a hatalom és az egyén viszonyát taglalja sokszor egészen nyers, máskor kifinomultabb, de mindig virtuóz írói megoldásokkal, miközben nemcsak történeteivel, de nyelvében is megidézi Heinrich von Kleistet. Az egymásba fonódó történetek regénye szól megaláztatásról, civil kurázsiról, erkölcsi botladozásról, bukásról és fölemelkedésről, beszél arcátlanságról, a hatalom nyelvéről, az eltagadott nyilvánvalóról, a normalitás elvesztéséről, a képmutatásról, a hiábavalóról, a csakazértis szembeszállásról.

Kötetbemutató:
2019. október 11. 18:00 Várkert Bazár
Megrendelés
Oldalszám: 204 oldal
Ár: 3499 Ft

***

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
A legújabb Petri-díjas kötet

Harag Anita történetei ismerős helyzeteket mutatnak meg váratlan szempontokból. Valaki nyelvismeret nélkül próbál helytállni egy multicégnél, valaki a halott apja után próbál rendet rakni annak házában, valaki a demens nagyanyjával próbál szót érteni. A rokonok érthetetlenek, a kapcsolatok keserédesek. Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2018-ban Petri György-díjat kapott. Ez az első kötete.

139481490.jpg

Kötetbemutató:
2019. október 12. 16:00 Várkert Bazár

Megrendelés
Oldalszám: 136 oldal
Ár: 2999 Ft

***

Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak
Menekülésregény képekkel és zenével

Annak, „aki menekül, éppen abban a világban kell léteznie, amelyik elől és amelyik miatt menekül” – olvassuk Krasznahorkai László új könyvében, amely az Odüsszeia s ezen belül a Kalüpszó-mítosz alaptörténetét megidézve áttételesen magának a menekülésnek, az üldöztetésnek, a készenlétnek és a résen-létnek mint univerzális sorsállapotnak a megjelenítése. Folyamatos, a végletekig megfeszített figyelem, rituális örökmozgás jellemzi a mű menekülő hősének stratégiáját, s ez a létmód igencsak hasonlít a Krasznahorkai-mondatok önmagukat hajtó lendületéhez, melynek következtében a történet tárgya és az elbeszélés nyelve természetes fedésbe kerül egymással. Krasznahorkai újkori Homérosz-hommage-ának helyszíne az Adriai-tenger térsége, Polatól Fiumén át Mljet szigetéig. Itt találkozik a menekülő lény, „a pillanat foglya” az örökkévalósággal.

139480430a.jpg

A Mindig Homérosznak különleges, többdimenziójú vállalkozás: a szöveghez Max Neumann festett képeket, és Miklós Szilveszter szerzett zenét. Ez utóbbit az olvasók a fejezetek élén elhelyezett QR-kódok vagy a megadott weboldal megnyitásával olvasás közben is elérhetik. A szerzők ajánlata így egy olyan alkotás tehát, ahol az olvasó képnek, zenei hangnak és irodalmi szövegnek az együttállásából visszakövetkeztethet arra a csillagos égre, mely Homérosz idején borult az ember fölé, s érzékelheti, miféle csillagos ég az, amely pedig a miénk.

Kötetbemutató:
2019. október 12. 20:30 Várkert Bazár. Jegyár: 1500 Ft
 
Megrendelés
Oldalszám: 96 oldal
Ár: 3999 Ft

***

Csabai László: A vidék lelke
Házassági drámák és csempésztörténetek a beregi–ukrán határon

Csabai László pár éve sikeresen honosította meg irodalmunkban a „duovella”, vagyis a páros novella műfaját. Azóta továbblépett: új kötete hármas történeteket, „triovellákat” tartalmaz. A triovellák részei úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a kirakós darabjai. Legtöbbször az elsőben elkezdett történet folytatódik, és a főhős új s még újabb történelmi korban vagy helyzetben találja magát. Előfordul, hogy valamilyen közös motívum kapcsolja össze a résznovellákat, esetleg ugyanazt a történést látjuk három eltérő szemszögből, à la A vihar kapujában. Az első pillantásra egyszerű életeknek így soha nem látott mélységei tárulnak fel, miközben az olvasót rendre meglepetések érik. S bár a nemritkán humoros történetek alapvetően a realizmus jegyében fogantak, olykor felvillan bennük egy kis fantasztikum is.

139481393c.jpg

Kötetbemutató:
2019. október 13. 16:30 Várkert Bazár

Megrendelés
Oldalszám: 344 oldal
Ár: 3999 Ft

***

Szijj Ferenc: Igazi nevek
Versek művekről és művészekről

Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. Mondatok, amiken fennakadunk, amik nem eresztenek, amik felemelnek. Amik mégiscsak képesek összekötni minket másokkal.

139482163a.jpg

Az Igazi nevek ugyanakkor egy szellemi közösség könyve is: valós alkotókhoz, képzőművészekhez, költőkhöz, azok alkotásaihoz kapcsolódó szövegek együttese. A rejtőzködő, finom humorú versek ironikus alapállását sejteti épp ezért a cím: a kételyt és a reményt, hogy az igazi nevek kimondásával a világ megnevezhető.

Kötetbemutató:
2019. október 29. 17:00 Magvető Café
Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 22.
Oldalszám: 144 oldal
Ár: 2699 Ft

***

Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe
Versek a férfivá válásról

Szabad-e a fiúknak sírniuk, szabad-e a fiúknak kiabálniuk? Purosz Leonidasz verseskönyve azt a sokféle társadalmi és lélektani körülményt vizsgálja, amelyek között ma egy fiatal felnőtt férfivá kénytelen válni. Miféle játszmák, miféle versengések közepette kell erősnek mutatkoznia, mikor lehet sebezhető? Meddig lehet próbálgatni a hangot, a lehetőségeket, ha a kamaszkor kibúvói már bezárulnak? Purosz Leonidasz versei bátrak, meglepőek és érzékenyek, mint a veszekedés közben elhangzó tapintatlan igazságok.

139481644x.jpg

Kötetbemutató:
2019. október 29. 17:00 Magvető Café

Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 22.
Oldalszám: 72 oldal
Ár: 1999 Ft

***

Fekete Vince: Vargaváros
Szerelmes földrajz – versek Kézdivásárhelyről

Adott egy város és vidéke: Kézdivásárhely a maga történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírai körpanorámája, amely gyűjtőlencseként fogja be nem csupán e térség megannyi érzéki részletét és gazdagságát, hanem működésében és ereje teljében mutatja Fekete Vince költészetét, a drón-perspektíva tágulását, a költői nyelv felszabadulását. A Székelyföldön élő költő, Fekete Vince új kötete kalandos kirándulás, különleges szintézise az archaikusnak és a posztmodernnek, egymás mellé kerülnek a hiedelmek, a legendák, az idézetek és a források. „Árvalányhaj nyílik mindenik ablakban. / A házak mind kürtőskalácsból vannak.” A költő a talált tárgy(ak)at pedig nekünk adja tovább. A Vargaváros a magyar költészettörténetben nagy hagyománnyal bíró, az epikára nyitó, a balladák felé mélyülő szerelmes földrajz újabb szép példája.

139482075d.jpg

Kötetbemutató:
2019. október 29. 17:00 Magvető Café

Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 22.
Oldalszám: 264 oldal
Ár: 3699 Ft

***

Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen
Régi novellák új kiadásban a Libri irodalmi díjas szerzőtől

Szvoren Edina a kortárs magyar irodalom legjobb novellistája: fanyar és tűpontos megjegyzései felejthetetlen mondatokkal mutatják meg és rejtik el titokzatos emberi kapcsolatainkat. Szvoren Edina második kötete 2012-ben jelent meg először, és kapta meg az Európai Unió Irodalmi Díját. Újrakiadásával most válik teljessé a Magvető gondozásában a szerző eddig megjelent könyveinek gyűjteménye.

139481989l.jpg

Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 28.
Oldalszám: 192 oldal
Ár: 3299 Ft

***

Szajbély Mihály: Csáth Géza élete és munkái
Élet- és pályarajz Csáthról

Szajbély Mihály: Csáth Géza élete és munkáiCsáth Géza varázslatos, sokoldalú művészi tevékenységének, megdöbbentő életútjának megítélése folyamatos változásban van. Legjobb ismerője és szakértője Szajbély Mihály, aki most megírta „régimódi” monográfiáját: a könyv egyszerre életrajz és az életmű értelmezése. Csáth különböző műfajú írásai magyarázzák és megvilágítják az életét meghatározó személyes eseményeket, és viszont – e kölcsönhatások szövevénye pedig segíthet megértenünk Csáth töredékes életművét és tragédiába torkolló életét. A gazdag forrásanyagra épülő, új kutatásokat is magába foglaló kötet kiválóan használható az oktatásban, de méltán számíthat a nagyközönség érdeklődésére is.

139481649l.jpg

Megrendelés
Megjelenés: 2019. október 16.
Oldalszám: 560 oldal
Ár: 4999 Ft

***

Tények és Tanúk sorozat / Varga Ibolya: Levél Fiamnak
Régi novellák új kiadásban a Libri irodalmi díjas szerzőtől

Varga Ibolya nyugdíjas magyar–történelem szakos középiskolai tanár közel húsz éven át írta naplóját „helyszíni tudósítás” gyanánt Nyugat-Berlinbe disszidált fia, a médiaművész, filmrendező Hámos Gusztáv számára. A rendszerváltás körüli évek közélete-közérzete és mikrotörténelme egyaránt kirajzolódik a szövegből: a médiaháború állomásait, a parlamenti csatározásokról és az áremelkedésekről, maffialeszámolásokról, szoboráthelyezésekről és újratemetésekről szóló tudósításokat át- meg átszínezik a tavasszal mindig újra kizöldülő és a behavazott Vérmező képei, az öregedés nyűgös pillanatai és a gyerekkori emlékek frissen bevillanó snittjei. A teljes naplóból a rendszerváltás utáni első évtized történetét emelte ki Hámos Gusztáv és szerkesztőtársa, Perenyei Monika.

139481657.jpg

Előrendelés
Megjelenés: 2019. október 29.
Oldalszám: 460 oldal
Ár: 4499 Ft

***

R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
A Tolkien-kötetek mitológiai háttere

Fordította: Szántó Judit, Koltai M. Gábor. A Gyűrűk Urá-nak a kötetben szereplő részleteit Göncz Árpád és Réz Ádám, A szilmarilok részleteit Gálvölgyi Judit fordította

A kötet a szerző fia, Christopher Tolkien rendszerező munkásságának gyümölcse: A szilmarilokból ismert történetek töredékes vagy alternatív kiegészítéseit adja itt közre mindhárom korból, változtatás nélkül. Olvashatunk a könyv lapjain Húrin gyermekeinek fiatalkoráról, Sauronnak a Végromlás előtti númenori gaztetteiről, Saruman és Gandalf konfliktusának gyökereiről.

139481491x.jpg

A sokszor hiányos szövegek érdekes hátteret szolgáltatnak az ismert eposzok eseményeihez. J. R. R. Tolkien Anglia elveszett mitológiáját szerette volna pótolni, művei így egy nagy, átfogó mitológia részeinek tekinthetők. Apja jegyzetei mellett Christopher Tolkien a szövegeket olyan részletes jegyzetanyaggal látta el, amely a tolkieni mitológia fejlődésének, belső összefüggéseinek, utalásrendszerének magyar nyelven még soha nem látott mély elemzését nyújtja. Egyaránt izgalmas a laikus olvasónak és a tolkieni életmű iránt érdeklődő kutatóknak is.

R. R. Tolkien (1892–1973) angol író, filológus; legismertebb, világszerte évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő művei A Gyűrűk Ura és A hobbit, valamint a hozzájuk fűződő, Középfölde-mitológiával kapcsolatos egyéb írásai.

Előrendelés
Megjelenés: 2019. október 14.
Oldalszám: 760 oldal
Ár: 5699 Ft

***

Marilynne Robinson: Itthon / A titkok és változások regénye
Fordította: Mesterházi Mónika

A világhírű amerikai írónő regénye végre magyarul is olvasható. Marilynne Robinson minden könyve, így az Itthon is, arra a kérdésre keresi a választ, hogy megváltozhat-e az ember.

Egy Gilead nevű közép-nyugati kisvárosban él a Boughton család. Az idős apa, a visszavonult tiszteletes ápolására érkezik haza Glory, az ő elbeszéléséből ismerhetjük meg a hétköznapi, mégis titkokkal és elhallgatásokkal teli viszonyokat, különös tekintettel a család fekete bárányára, Glory testvérére, Jackre. Vajon megérthetik-e egymást a családtagok, vajon vissza lehet-e térni a gyerekkor tájaira, vajon kézbe tudják-e venni sorsukat?

139481646y.jpg

Az Itthon című regény megjelenésével – a Gilead és a Lila című regényekkel együtt – magyarul is teljessé válik a nagy amerikai regényíró trilógiája, melynek darabjai önállóan is olvashatók.

Előrendelés
Megjelenés: 2019. október 21.
Oldalszám: 456 oldal
Ár: 4999 Ft

További információ:
Magvető Kiadó

 

 Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7015192616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása