Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

INTERJÚ: Vida Andreával, az AVida Toys megálmodójával

2019. október 03. - Antalfy Krisztina

"...egy a házban lakó nagymama jött hozzám azzal, hogy az unokája mindenáron plüss sáskát szeretne..."

Én még olyan gyerkőccel nem találkoztam, aki ne imádná a plüssállatokat, amely számára nem csupán játék, hanem társ és jó barát is egyszerre. S bár én már bőven kinőttem a gyerekkorból, mind a mai napig ott trónol Brumi és Mézi, a két kedvenc plüssmackóm a könyvespolcom közepén. Számomra ők a béke és a nyugalom érzetét keltik egy hosszú és fárasztó nap végén. Talán így nem véletlen, hogy rábukkantam Vida Andrea imádni való plüss állatkáira, melyek között minden korosztály megtalálja saját kis kedvencét.
the_best_bath_time_essentials_1_2.jpg

Egyedi formák, különleges figurák, kiváló anyagokból

Vida Andreáról:

1967-ben született Gyöngyösön. Matematika-rajz szakos tanárként végzett Egerben. A tanítás helyett végül a programozás mellett tette le a voksát. A matematika lett a fő foglalkozása, de a rajz, az alkotó tevékenység ilyen, vagy olyan formában mindig is jelen volt az életében. Kamasz korában kezdett varrni, és az elmúlt 25 év alatt sok ruhát készített, először csak magának, majd a családjának is. Eközben rengeteg maradék anyag gyűlt össze, amit sajnált kidobni. Az első babák 'melléktermékként' születtek, így hasznosítva a maradékokat, vagy újra feldolgozva a kinőtt, megunt ruhadarabok anyagait.

71160825_524373091711919_2997106192934764544_n.jpg
A legelső darabok őrangyalok voltak, akik gyerekei álmát vigyázták a könyvespolcról. Nem volt hozzá kész szabásminta, azt is neki kellett kitalálni. Amikor elkészültek, már azon törte a fejét, mit is csinálna másképp, hogyan módosítaná a szabásmintát. A következők már picit jobbak lettek, majd apró átalakítások következtek. Évek alatt alakultak ki a mai formák. Ma már egyre többször készít plüssöket is - most már ezek teszik ki termékei többségét. Igyekszik nem szokványos játékokat készíteni, és különösen szereti az olyan furcsa jószágokat, mint a lajhárok, kaméleonok, denevérek és hasonlók.

featured_shop_andrea_vida_sew-003.jpg

Andre műhelyében ma már több mint hatvanféle termék van. A névre szóló "virsli" kutyus, a sálas nyuszi és a cuki maci mellett különleges lények is akadnak nála, mint pl.: pelikánok, varjak, pingvinek, sáskák, szúnyogok, méhek, muslincák, de még ölelgetni való rágcsálók és hüllők is. S bár a vevők többségét az amerikaiak teszik ki, a világ minden tájáról rendeltek már tőlük.

Ismerd meg Te is Vida Andreát, és az ő különleges állatvilágát! 

Kislány korod óta varrsz, de mégis hogy lett a hobbiból szenvedély és munka?

A szenvedély kezdettől fogva megvolt. Az első jószágokat a saját gyerekeimnek készítettem, majdnem 25 évvel ezelőtt. Amikor a lányom alsó tagozatos volt, egy iskolai karácsonyi vásárra lehetett bevinni holmikat, amiket a gyerekek árusíthattak – ekkor készültek az első olyan holmik, amiket eladásra szántam. Ezek persze még sokkal egyszerűbbek voltak, mint a mai jószágaim. Később aztán egyre többen kértek tőlem ilyen-olyan holmikat, jöttek az osztálytársak, azok szülei, a barátok. Ez vezetett el lassan oda, hogy regisztráltam a Meskán, és megnyitottam a boltomat.

Munkává pedig onnantól vált a dolog, hogy már egyszerűen túl sok rendelésem lett ahhoz, hogy ne figyeljek oda a költségekre, ráfordításokra.

sloth_stuffed_animal_toy_for_children_2.jpg

Mi volt a legelső plüss figura, melyet megvarrtál, és mi van vele azóta?

A legelső olyan, amit nem egy újságból kivett szabásminta alapján készítettem, hanem saját magam terveztem, az a kockabirka volt – ezt vitték a gyerekeim az iskolai vásárba. Még mindig megvan belőle egy példány a fiam szobájában, bár persze már rég nem játszik vele.

Eleinte rongybabákat, country style holmikat készítettem, kizárólag anyagmaradékokból illetve régi ruhákból. Ma már ezt nem tudom megtenni, bár néha még mindig használok újrahasznosított anyagokat, varrodai maradékokat, régi farmernadrágokat.

Az oldaladat böngészve számtalan édes kis állatkával, sőt még bogárkával is találkozhatunk. A vásárlók kizárólag ezek közül válogathatnak, vagy jöhetnek az egyedi elképzelések is?

Alapvetően a saját termékeimet lehet megvásárolni, de persze rendszeresen jönnek egyedi kérések, kívánságok. Ezeket akkor tudom elvállalni, ha valami miatt különösen érdekesnek tűnik a feladat, vagy úgy gondolom, hogy az adott jószág beilleszthető lesz a saját választékomba.

Ilyen egyedi kérés alapján készült például az Imádkozó Sáska. A műhelyem egy társasházban van, és egy a házban lakó nagymama jött hozzám azzal, hogy az unokája mindenáron plüss sáskát szeretne, tudnék-e neki készíteni. Nos ez egy izgalmas feladat volt, és jól is sikerült a jószág, azóta is rendszeresen vásárolják, még ha nem is ez a legnépszerűbb termékem. Ugyanígy a Vidra, a Vadkacsa vagy a Szürkemarha is megbízásra készült, magyarországi nemzeti parkok (Fertő-Hanság NP, Balaton-Felvidéki NP) számára.

il_fullxfull_444520499_g3q8.jpg

Ezen kívül többször dolgoztam már együtt mesekönyv-illusztrátorokkal, készítettem az ő terveik alapján jószágokat. De fontos megjegyezni, hogy ilyesmit csak akkor vállalok, ha a figura tervezője bíz meg vele. Az olyan kéréseket, hogy ezt vagy azt a rajzfilmfigurát, számítógépes játék karaktert vagy hasonlót elkészítenék-e, mindig azonnal visszautasítom.

Itthon ha jól tudom a nevesíthető "virsli" állatkából fogy a legtöbb. Ez elkészíthető bármilyen figurából?

Nem csak, sőt nem elsősorban itthon fogy ezekből a legtöbb. Valóban ezek a legkelendőbbek, de a külföldi megrendeléseim közt sokkal nagyobb arányban vannak ezek a jószágok, mint a hazaiak közt.

Természetesen nem tudok bármilyen jószágból ilyet csinálni – a hosszúkás testforma alapkövetelmény. Jelenleg tacskó, cica, krokodil és róka kapható ebben a formában. Ebből toronymagasan a tacskó a legnépszerűbb, és a rókára is büszke vagyok. A cica és a krokodil nekem kevésbé kedves, de azért azokat is szokták szeretni a vásárlók.

Mi a vásárlók legnagyobb kedvence?

Minden jószágnak van egy életciklusa. Az első igazán népszerű termékem egy piros vászonból készült Róka volt, abból nagyon sok fogyott. Ma is népszerűek a rókák, többfélét is készítünk, de az a vászon-róka már nincs a kínálatban.

Később a Lajhár lett a legnépszerűbb, ezt sok különböző színben és három méretben készítem a mai napig. Most is elég sok fogy belőle, de már nem annyi, mint a csúcson. A nevesíthető tacsó épp ma öt éves, 2014 szeptemberében készült az első példány, és az elmúlt pár évben ez vált a messze legnépszerűbb jószággá.

sloth_stuffed_animal_toy_for_children.jpg

Naponta hány állatka születik a műhelyben?

Nagyjából 10-15 jószág készül el naponta. Természetesen már régóta nem otthon és nem egyedül dolgozom, a férjemmel és két állandó alkalmazottal készítjük a jószágainkat.

Miért éppen plüssállatok, honnan jött az ötlet?

Az érdekelt, hogy saját magam készítsek szabásmintákat. Mivel a ruhatervezés egyáltalán nem foglalkoztat, meg nem is hiszem, hogy versenyre tudnék kelni azokkal, akik ezzel foglalkoznak, ezért ebben élem ki a szenvedélyemet.

il_794xn_1760019352_fgu5.jpg

Milyen alapanyagból készíted őket?

Legtöbbször plüsst és wellsoftot használok, ezek azok az anyagok, amikből a bébiruhák is készülnek. Ma már nagykereskedésben vásárolok, és ezek az anyagok mind Oeko Tex 100 tanúsítvánnyal rendelkeznek, garantáltan jó minőségűek és biztonságosak. Ezeken kívül használok vásznakat is, és persze ott vannak a cérnák, biztonsági szemek és egyéb rövidáruk is, amik szintén jó minőségű, tanúsítvánnyal rendelkező anyagok. A tömőanyag, amit használunk, szilikonizált polietilén töltővatta, garantáltan higiénikus, mosható, forma és mérettartó, biztonságos.

Ezeken kívül néha használunk újrahasznosított anyagokat is. Kapcsolatban vagyunk egy varrodával, ahonnan rendszeresen kapok szabászati hulladékokat. Ez nekünk sokat segít, hiszen mi a legkisebb anyagdarabokat is fel tudjuk használni – de mivel ezeknek nem biztosított az utánpótlása, ezért ezeket inkább csak kiegészítő anyagokként tudom felhasználni.

Ki a legnagyobb segítség számodra a műhelyben?

A férjem, aki anyagbeszerez, fotóz, levelez, ügyfélszolgálatot biztosít, csomagol, postáz, mosogat és takarít, és általában ő tömi ki a megvarrt jószágokat. Ma már ő is főállásban ezzel foglalkozik. De természetesen sokan mások is segítenek, elsősorban a két állandó munkatársam, Évi és Timi.

sloth_stuffed_animal_toy_for_children_1.jpg

El szoktad nevezni a kész alkotásaidat, van esetleg saját kis történetük?

Elnevezni nem szoktam őket (vagy csak nagyon ritkán). A történeteket a vásárlóink, a jószágok gazdái teszik hozzá minden egyes darabhoz, és mindig nagyon örülök, ha ezeket a történeteket velünk is megosztják. Persze van egy-két jószág, aminek már nálunk is lett története, de nem ez a jellemző.

Melyek azok az állatkák, amelyek különösen közel állnak hozzád?

Vannak olyan jószágok, amik szerintem különösen jól sikerültek, de érdekesek igazán a vásárlók történeteitől lesznek.

Ott van például a Lajhár, ami szerepelt Robin Williams egyik utolsó filmjében (Merry Friggin’ Christmas), igaz, végül csak 1,5 másodpercig látszik a kész filmben, pedig egy egész hosszú jelenetet leforgattak vele. Ez azért is fontos számunkra, mert a film kellékese, egy amerikai lány később meglátogatott minket Budapesten, és az én lányom is járt nála Atlantában, sőt, az esküvőjére is hivatalos volt (bár oda végül nem tudott elmenni).

Vagy ott van a Muslica, ami eredetileg egy barátunk borecet-manufaktúrájának megnyitása alkalmából, kabalafiguraként készült.

avida_product_16743_140508083629_4.jpg

A Te plüss figuráid nem tipikusan nagy szemű, kerek fejű cukiságok, inkább apró tekintetű, mókás karakterek. Ezt okkal tervezted így?

Igen, természetesen. Egyrészt hiszek abban, hogy különbözőnek lenni jó, másrészt ezek úgy születnek, mint ahogy egy grafikus karikatúrát rajzol. A valódi állat legfontosabb jellemzőit próbálom megfogni, eltúlozni, kihangsúlyozni. A szemek pedig azért aprók és közel ülők, mert nekem így tetszik.

Ha jól tudom a műhelyedből már külföldre is kiutaznak a plüssök. Honnan érkezik hozzád a legtöbb megrendelés?

Azt kell mondjam, előbb lettek ismertek és népszerűek a jószágaim külföldön, mint itthon. Bár először a Meskán nyitottam boltot, de igazán akkor indult be a dolog, amikor megnyitottam az Etsy boltomat. Az Etsy egy amerikai internetes kézműves piactér, kb. kétmillió eladóval, és több tízmillió aktív látogatóval. Ennek a forgalma természetesen nem mérhető a Meska hazai közönségéhez.

Ma már egyre inkább igyekszünk itthon is elérhetőek lenni, egyrészt az interneten keresztül, másrészt pedig viszonteladókon illetve kézműves vásárokon is. Jelenleg három budapesti üzletben kaphatók a jószágaink – az Artushkában a Klauzál utcában,  a Fian Konceptnél a Várban, és a Teréz körúton a Béke szálló ajándékboltjában. Ezen kívül időnként részt veszünk kézműves vásárokon is, bár nem gyakran és nem is rendszeresen.
sloth_stuffed_animal_toy_for_children_3.jpg

Jövőbeni célok?

Most már üzleti alapon működünk, tehát a cél természetesen a pénzügyi stabilitás elérése. Bármilyen kegyetlenül is hangzik, ma már elsősorban az mozgat, hogy amit csinálunk az üzletileg is kifizetődő, fenntartható legyen – az önmegvalósítás csak ez után következik. Ennek ellenére a kézműves jelleget amennyire lehet, igyekszünk megőrizni, nem akarunk nagyüzemi termelésre átállni.

Köszönöm az interjút Andreának!

További plüssállatok:
https://www.avidatoys.com
https://www.meska.hu/Shop/index/4542

 

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr2415184326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása