Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Könyvek, melyeket kár lenne kihagynod

2019. október 04. - Antalfy Krisztina

Az Athenaeum Kiadó októberi megjelenései

Bár az ősz igazán gyönyörű tud lenni, azért vannak olyan napok, várva várt hétvégék, amikor az undok, esős időjárás miatt a nagy séták és kirándulások helyett inkább otthon maradunk a jó meleg lakásban, majd bekucorodunk a paplan alá egy csésze forró kakaóval, és sorozatokkal próbáljuk elütni azt a kevés kis szabadidőnket. De mi lenne, ha ezúttal  kikapcsolnád a tévét, lehalkítanád a telefonod, és inkább kezedbe vennél egy remek könyvet, ami garantáltan feldobják majd a hangulatod a legrosszabb időben is?

konyvajanlo_50.jpg

Finy Petra: Marlenka

Marlenka imádja a nárciszt. Nem csak a virágot. Bár már három felnőtt gyereke van, vonzza magához a narcisztikus személyiségeket, és gyenge ahhoz, hogy ellenálljon nekik. De vajon miért viselkednek furcsán Marlenka felnőtt gyermekei? Miért tör az asszonyra rosszullét a Városmajor egyes pontjain? Az 1944 telén a városrészben történt tragikus események Marlenka családjának több nemzedékére kihatnak. A gyógyuláshoz pedig több nemzedéknyi idő szükséges.

unnamed_46.jpg

Finy Petra legújabb regénye identitástörténet: főhőseinek hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Marlenkának és gyermekeinek meg kell dolgozniuk a boldogságért és a szerelemért, ám a harmónia még így is törékeny marad.

Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 08.
Előrendelhető itt.

***


Linda POLMAN: A halálsor angyalai
Fordította: Mátis Viola

Linda Polman holland oknyomozó újságíró évekig tanulmányozta az Egyesült Államok börtöneinek halálra ítéltjeit és hozzátartozóikat. A halálos ítélet első kiszabása és a tényleges kivégzés között átlagosan tizenhat év telik el, az amerikai halálsorokon azonban ülnek olyan férfiak is, akik már huszonöt éve vagy még hosszabb ideje köröznek a rendszerben (és előfordul, hogy teljesen ártatlanul). Feleségeik, menyasszonyaik és családtagjaik hol elkeseredetten, hol halálfélelemmel, hol belenyugvóan, de kénytelenek velük róni ezeket a köröket. Az ő történeteiket és még sok egyéb végtelenül izgalmas részletet mesél el mély együttérzéssel és nagy felismerésekkel a neves újságíró, miközben betekintést kapunk a halálos ítéletek végrehajtásának részleteiről is, legyen szó akár villamosszékről vagy méregkoktélról.

unnamed_1_23.jpg

Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3499 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 14.
Előrendelhető itt.

***

FINY Petra: Madárasszony

Linger Lea anyja különleges nő volt: megszállott madarász, aki súlyos depressziója elől a természet világába menekült. Az asszony öngyilkossága után jóval, felnőtt fejjel Lea végigjárja a rokonait, hogy az emlékeiken keresztül felgöngyölítse családja történetét, miközben maga is épp az anyaságra készül. Ám a nyomozás során önmagáról és a rokonairól is többet tud meg, mint amire valaha is számított. Hogy ez a több végül milyen irányba tereli, lehúzza vagy felemeli, csak rajta múlik.

unnamed_3_10.jpg

Finy Petra regényében a hazai növény- és állatvilág soha nem látott gazdagságban tárul az olvasó elé. A magyar irodalomban egyedülálló vállalkozás, amely a természet nyelvén mesél el egy nagyon is emberi történetet.

Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10.16.
Előrendelhető itt.

***


Vámos Miklós: Jánoska és a Farkas

Adva van egy regény, 2007-es. Egy házasságot akartam vele megmenteni. Nem sikerült. Emiatt, s más okokból most némiképp átírtam és húztam belőle. (Kár, hogy a múltunk viszont picit se javítható.) A régi címből (Utazások Erotikában – Ki a franc az a Goethe?) kiszerettem, újat kapott: Jánoska és a Farkas. Tudom, szokatlan megoldás, de… hátha szerencsét hoz. Gőte János Farkas valószínűleg helyeselné.

1754095.jpgTerjedelem: 448 oldal
Ár: 4499 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 17.
Előrendelhető itt.

***


Patrik Svensson: Tenger a tengerben
A Sargasso-titok / Fordította: Papolczy Péter

Patrik Svensson megindító története az élet csodájáról szól: az örök visszatérés titkáról, az élő anyag és lélek misztikus körforgásáról. Létezik egy olyan állat a Földön, amely meghódította az egész bolygót. Itt él velünk is, Magyarországon, a folyóinkban és tavainkban. Mégis, kizárólag egyetlen helyen szaporodik, valahol Florida közelében, a tenger mélyén. Hogyan lehetséges ez?

unnamed_5_6.jpg

Minden angolna a Sargasso-tengerben születik, lárvaként ússza át az Atlanti-óceánt, majd évtizedekig lakik édesvízben, többek között Európában is. Ebben az életszakaszában az angolnának nincs neme, nem foglalkoztatja más, csak a szabad élet. Egészen addig, amíg kap egy titokzatos jelet. Akkor előhívja emlékeit szülőhelyéről, a táplálkozást örök életére abbahagyja, és elindul vissza a hazájába, hogy ott találjon párt, ott rakjon ikrát, ahol maga is megszületett. Mi nem emlékezünk a csecsemőkorunkra, ez a hal viszont vissza is talál a bölcsőjéhez. Az angolna a hűség, a hagyományok és az emlékezés szimbóluma. Arisztotelésztől Sigmund Freudig sokan próbálták megfejteni ezt a szimbólumot, szinte mindig sikertelenül.

Az elmúlt negyven évben a világ angolnaállományának 95%-a tűnt el. A földi élővilágnak ez a csodája végveszélybe került. Patrik Svensson író, egy svéd angolnahalász fia ebben a könyvben nemcsak az angolna kultúrtörténetét meséli el, de arról is vall, hogyan alakította az ő személyes életét ez a hal gyerekkorában, akkor, amikor még tömegesen élt Európa vizeiben. A Tenger a tengerben egy felkavaró erejű, gyönyörű beszámoló az elveszett világról, a mostani pusztulás előtti, szivárványzó életről.

Terjedelem: 280 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10.17.
Előrendelhető itt.

 ***

Kresley Cole: Égsötét
Sorozat: Halhatatlanok alkonyat után 15. rész

Fordította: Goitein Vera

Örök megszállottság

Thronos, Skye Hall ura, gyermekkorában beleszeretett Lanthéba, a pajkos kis varázslólányba, aki miatt kételkedni kezdett a vrekenerek csalhatatlan törvényeiben. De aztán háború tört ki a családjaik közt, és megtörtént a tragédia, ami miatt Thronos és Lanthe ádáz ellenségekké váltak. Századok teltek el, de Thronos még mindig csillapíthatatlanul sóvárog a gyönyörű varázslónő után, aki annyi sebet ejtett a testén… és a lelkén is.

Végtelen vágyódás

Lanthe hajdan nagyhatalmú varázslónő volt. Most megpróbálja visszaszerezni varázserejét, és hasztalan kutat az igaz szerelem után különféle halhatatlan gavallérok karjaiban. De nem felejtette el Thronost, a gyönyörű, ezüstszürke szemű vrekener fiút, aki védelmezte őt, amíg a valóság ki nem tépte a szárnyai alól. Az a szörnyű éjszaka mindent megváltoztatott. A fiúból hírhedt hadúr lett, aki bosszúért lihegve üldözi Lanthét.

unnamed_6_5.jpg

Vajon a szenvedély vagy a bosszúvágy lángja éget forróbban?

A varázslók és a vrekenerek örök ellenségeskedése közepette vajon elnyeli Thronost és Lanthét a mindent elborító, pusztító viszály? Kipattanhat-e a hajdani, ártatlan, gyermeki barátságból a szenvedély szikrája, ami fényt gyújt a kétségek sötét útvesztőjében?

Terjedelem: 472 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 17.
Előrendelhető itt.

 ***

Méhes Károly: Száguldó magyarok
Legendás pilótatörténetek

A Száguldó magyarok életrajzi és autósport-történeti könyv. Méghozzá négy magyar versenyző életét-sorsát olvashatják benne, azét a négy autósét, akik gyorsasági nagydíjon, Grand Prix-n indulhattak, vagy legalább megízlelhették, milyen egy királykategóriás autót vezetni. Mivel tehát nem sok ilyen magyar akadt a versenyautózás bő egy évszázada alatt, érdemes megbecsülni – és megismerni őket.

unnamed_7_4.jpg

Szisz Ferenc 1906-ban a Renault színeiben nyerte a sportág legelső Grand Prix-jét, a Francia Nagydíjat, így az ő nevével kezdődik az autósport története.

Hartmann László az 1930-as években kis magánistállójának Bugattijával, majd Maseratijával próbálta felvenni a versenyt a nagy Mercedesek, Auto Unionok és Alfa Romeók ellen. Kesjár Csaba az első ígéret volt, aki bekerülhetett volna a Forma–1-be, de csak három kör adatott számára 1987-ben, egy évvel tragikus halála előtt.

Amit ő nem tudott beteljesíteni, az Baumgartner Zsoltra várt, aki végül első honfitársukként 2003–04-ben, előbb a Jordan, majd a Minardi csapat tagjaiként 20 nagydíjon indult, és 1 világbajnoki pontot szerzett.

A Száguldó magyarok eddig sehol nem publikált adatokkal, interjúkkal és fotóanyaggal igyekszik bemutatni a rajongóknak Szisz, Hartmann, Kesjár és Baumgartner pályafutását.

Méhes Károly (1965) irodalmi munkássága mellett harminc éve tudósít a Forma–1 világáról különböző napilapok és szakfolyóiratok hasábjain, illetve hazai és külföldi weboldalakon. 1998 óta 21 autóversenyzésről szóló könyve jelent meg, legutóbb egy Gilles Villeneuve életéről szóló angol nyelvű interjúkötet és a Scuderia Ferrari történetét feldolgozó album.

Méret: 125 x 200 mm
Ár: 4999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 21.
Előrendelhető itt.

***

Vajda Pierre: Tangó blues

P.  fiatal filmrendező, aki a hetvenes években kétlaki életmódot folytatva ingázik Lengyel- és Magyarország között. Tanúja a Szolidaritás-mozgalom kibontakozásának, a lengyel katolikus papság ellenállásának, a lengyel film aranykorának. P. egyik álma, hogy Marek Hlasko, a neves szerző és filmforgatókönyv-író regényéből, A második kutyagyilkossságból filmet forgasson.

1756068.jpg

Film, színház, szerelem háromszögében fikció és valóság kibogozhatatlan szövevénye keveredik Vajda Pierre önéletrajzi elemeket sem nélkülöző regényében, nyakon öntve a korabeli szocialista dekadencia alkoholgőzös kotyvalékával. Tangó és blues – felkavaró, vérforraló fúzió.

„…valaki, aki tud írni, van stílusa, és hihetetlen kegyetlen és megkapó öniróniával és ugyanakkor emberi megértéssel ír akár önmagáról, akár a nőkről...” (Egy olvasó)

Terjedelem: 208 oldal
Ár: 3699 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 29.
Előrendelhető itt.

***

Géczi János: A tenyérjós

Mit árul el egy tenyér a pesti Józsefváros jósnőjének – a múltról? Nem a jövendőt kell fürkésznie, hanem visszafelé kénytelen felfedezőutakat tenni, az ezredforduló évtizedeibe, amikor egy vidéki kollégium fojtott légköréből robbanásszerűen szóródtak szét a sorsok az észak-amerikai campusokig, Jeruzsálemig vagy akár Bakuig. Egy egész nemzedék szembesül önmagával Géczi János filozofikus kalandregényében.

1755636.jpg

Terjedelem: 368 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 24.
Előrendelhető itt.

***

Masha Gessen: A szavak ereje
A Pussy Riot története / Fordító: Parászka Boróka

2012. február 12-én öt fiatal nő lépett be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba. Neonszín ruhában, harisnyában és maszkban „punk imát” adtak elő. „Isten Anyjához” könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól. A biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták őket. Hármójukat letartóztatták, bíróság elé állították. Kettejük büntetése messzi büntetőtábor volt.
1755647.jpg

Az ügy azonnal címlapra került a nemzetközi sajtóban, a videofelvételek vírusként terjedtek. Sok millió követőjük felismerte, hogy a Pussy Riot tagjai nem csupán ádáz politikai szembenállók, de művészek is. Masha Gessen széles körű kapcsolatot alakított ki a csoport tagjaival, a hozzátartozókkal és társaikkal. Megtudhatjuk, hogyan vált a lánycsapat közös látásmódon osztozó művészcsoporttá, és mi adott nekik elég bátorságot és képzelőerőt ahhoz, hogy művészeti közlésigényüket és politikai ellenzékiségüket ennyire látványosan és egyedi módon fejezzék ki.

Terjedelem: 368 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 29.
Előrendelhető itt.

***

André Aciman: Találj rám!
Fordította: Szigethy-Mallász Rita

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Szólíts a neveden szerzője visszatér csodásan összetett lelkű szereplőihez, hogy évtizedekkel első találkozásuk után tovább kutassa, vajon hány különféle alakban is jelenhet meg a szerelem.

Egyetlen közelmúltbeli regény sem beszélt olyan megrendítően a szerelem természetéről, mint André Aciman lenyűgöző könyve, a Szólíts a neveden. Legelső, 2007-es megjelenésekor Stacey D’Erasmo, a New York Times kritikusa „szerelmes levélnek, vallomásnak, különlegesen gyönyörű könyvnek” nevezte. Mintegy háromnegyedmillió eladott példány után pedig megszületett a később Oscar-díjjal is jutalmazott filmváltozat, amelyben Timothée Chalamet játszotta a kamasz Eliót, Armie Hammer pedig Olivert, a fiatal doktoranduszt, akivel egymásba szeretnek.

1718250.jpg

A Találj rám!-ban először Samuellel, Elio édesapjával találkozunk: épp látogatóba utazik Firenzéből Rómába a fiához, aki időközben sikeres zongoraművész lett. Egy fiatal nővel való véletlenszerű találkozása a vonaton fenekestül felforgatja az idős Sami terveit, örökre megváltoztatva életének hátralévő részét.

Nem sokkal ezután Elio Párizsba költözik, ahol ő maga is találkozik valakivel, Oliver pedig, aki időközben családos ember és főiskolai tanár lett Amerikában, hirtelen azon kapja magát, hogy szeretne visszalátogatni Európába.

Aciman érzékeny szerző, egyetlen rejtett rezdülés, az érzelmek egyetlen árnyalatnyi változása sem kerülheti el a figyelmét, hiszen ezekből áll össze a szenvedély. A Találj rám! visszatér az egyik legnagyszerűbb kortárs szerelmi regény világába, tovább feszegetve a kérdést, elmúlhat e valaha az igazi szerelem?

Terjedelem: 296 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 29.
Előrendelhető itt

***

Pataki Éva: Alex és Andy
Két magyar filmcézár itthon és másutt

Korda Sándor (Alexander Korda) és Vajna András György (Andy Vajna) – két filmproducer, akiknek személyét már életükben legendák övezték. Eltérő történelmi kor szülöttei, teljesen más Magyarországról vándoroltak ki, egészen másfajta filmeket hoztak létre, másként alakult az életútjuk, ugyanakkor szembeszökőek a közöttük meglevő hasonlóságok is: mindketten tehetségesek, kockázatvállalók – mondhatni, kalandorok –, sokfelé éltek a világban, szerették a luxust, a szép nőket, de ami a legfontosabb: a bőrük alatt is film volt.

1755642.jpg

Rendkívüli érzékkel találtak rá azokra a témákra és formákra (Korda rendezőként is), amelyekkel meghódították a széles közönséget. Mindketten igazi hajóskapitányok voltak, akik nem szerettek felettesnek dolgozni. A maguk útját kívánták járni, főnökként irányítani stábokat, vállalatokat, gyárakat. Mindketten számtalan filmet gyártottak, filmvállalatokat alapítottak és vezettek, filmgyárat építettek, komoly díjakat nyertek és otthonosan mozogtak világhírű filmsztárok körében csakúgy, mint hatalmas pénzek fölött diszponáló üzletemberek vagy politikusok között.

Alex és Andy – róluk lesz szó – és még sok minden másról is.

Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3999 Ft
Tervezett megjelenés dátuma: 2019. 10. 31.
Előrendelhető itt.

 További információ:
https://www.lira.hu

 

 Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8515192074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása