Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Margó Irodalmi Fesztivál: ezt most kár lenne kihagyni

2019. október 07. - Antalfy Krisztina

Park Könyvkiadó eseményei a Margón

Az alább posztban egy igazán különleges eseményre szeretném felhívni a figyelmed. Ha ősz, akkor gyönyörű tájak, színes falevelek, finom illatok, zamatos ízek, faragható tökfejek, kötött pulóverek, jó könyvek és ismét Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. Az évente kétszer megrendezett kulturális esemény ezúttal is a Várkert Bazárban várja az irodalom és a könyvek kedvelőit. 

konyvajanlo_52.jpg

Október 10-13. között ismét a Várkert Bazárba költözik az irodalom. Közel 100 programmal és 46 remek kiadóval...

Egy kis ízelítő a programsorozatról:

ELISABETH ÅSBRINK

Elisabeth Åsbrink író, újságíró, Stockholmban és Koppenhágában él, újságíróként és íróként is számos díj tulajdonosa. A szerző mindhárom eddigi könyvét August-díjra jelölték, az And in Wienerwald the trees are still standing 2011-ben el is nyerte a legjobb könyvért járó díjat non-fiction kategóriában. 2012-ben drámaíróként is debütált. 2000 és 2015 között televíziós újságíróként is dolgozott.

Az 1947 a harmadik kötete, amely egyidejűleg jelent meg Svédországban, Dániában és Norvégiában 2016-ban, és elnyerte a Svéd Királyi Akadémia díját. Azóta számos nyelvre lefordították, remek fogadtatásban részesült többek között Franciaországban, Olaszországban, Amerikában és Ausztráliában is. Legújabb könyvében a szerző hónapról hónapra mutatja be az 1947-es év főbb történéseit. A mozaikszerűen felvillanó pillanatképek előterében, a kötet közepébe ékelve a magyar származású édesapjának megrázó története áll, ez teszi könyvét erősen személyessé. 

És aki szereti Elisabeth könyveit, annak van egy jó hírem: az írónő is ellátogat a Margóra, Budapestre. 

asbrink-elisabeth.jpg

Programja a Margón:
Október 12., szombat, 19.30., Világirodalmi Színpad
Elisabeth Åsbrink: 1947 – Újrakezdés a háború után
A szerzővel Mesterházy Lili beszélget.
Közreműködik: Rezes Judit
https://www.facebook.com/events/412229216073968/

SZÉCSI NOÉMI

Szécsi Noémi József Attila- és EU-díjas író, 2002-ben publikálta első regényét, a Finnugor vámpírt, legutóbb az Egyformák vagytok (Magvető, 2017) jelent meg. A regények és gyerekkönyvek mellett művelődéstörténeti művek szerzője: Hamisgulyás (Fehér Bélával), A budapesti úrinő magánélete (1860–1914)A modern budapesti úrinő (1914–1939) (Géra Eleonórával).

Ezúttal a Lányok és asszonyok aranykönyve című kötete jelenik meg épp a napokban, amelyben a 19-20. század fordulóján nők életét veszi górcső alá. Sok más forrás mellett dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő hagyatékában fellelhető századfordulós rendelési naplók képezik az egyik legfontosabb forrását ennek a könyvnek, ami – korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források, valamint irodalmi művek segítségével – kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. Megmutatja, hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat hozott az addigi szemléletbe.

szecsi_noemi.jpg

Programja a Margón:
16.00 Nagyszínpad
Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve
Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19–20. század fordulóján
A beszélgetés résztvevői: Szécsi Noémi és Dr. Pop Andrea nőgyógyász
Moderátor: Veiszer Alinda
Felolvas: Szávai Viktória
https://www.facebook.com/events/2462093564062393/

KÖNYVAJÁNLÓ

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve
Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19–20. század fordulóján

„A 19. század során az emancipáció ellenzői folyton a nők testére hivatkoztak: testi gyengeségére, kisebb testi erejére vagy a nők által havonta elszenvedett menstruációra, amikor amellett kardoskodtak, hogy nem engedhetik a havonta lebetegedő női nemet a (felsőbb) oktatásba vagy a munka világába.”

5631651_5.jpg

Mi volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19–20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon? Miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság? Mivel igyekeztek akkoriban orvosolni a meddőséget? Miért gondolták egészségre ártalmasnak az egyedülálló nők életét? Testi vagy lelki betegség volt-e a hisztéria? Hogyan viszonyultak akkoriban egy nőgyógyászati műtéthez? Korabeli vélekedések szerint miért nem lehet szerelemmel szeretni egy majd nyolcvanéves nőt?

...

"Húgom, ki fiatal asszony 8 hónap előtt egy bajba esett. Az orvos állítása szerint hisztérikus. Talán volt előfizetőtársnőim közül valaki ebben a bajban? Ha igen, úgy kegyeskednének tudatni, vajjon mégis mi segítene a legjobban?" -- érdeklődött egy olvasó egy női lap hasábjain 1901-ben. És a hisztéria olyan "elterjedt" betegség volt akkoriban, hogy az olvasótársnők pontosan tudták a gyógymódokat... De vajon mi volt a hisztéria és lehetett-e hatékonyan kezelni? (forrás: Szécsi Noémi)

Oldalszám: 384
Ár: 4490 Ft
Megjelenés: 2019. október 4.

FONTOS INFORMÁCIÓK:
· a Margó minden programja ingyenes
· a helyfoglalás érkezési sorrendben történik
· a szerzők könyvei a helyszínen 20% árengedménnyel megvásárolhatók
· a szerzők a műsoruk után dedikálnak

További infó:
www.margofeszt.hu
instagram.com/margofeszt

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8415207408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása