Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A boldogság francia titka // KÖNYVAJÁNLÓ

2020. július 13. - Antalfy Krisztina

Szeresd az életet úgy, mint a franciák 

Alig múltam 16, amikor először jártam Párizsban. Leszálltam a vonatról, és körülnézve rögtön úgy éreztem, mintha hazaértem volna. A kávézók felől érkező illatok, a város lüktető zaja, az Eiffel-torony látványa, a Sacre Coeur előtti mutatványosok, a Montmarte művészeinek tömege és az a gyönyörű  Moulin Rouge, mind-mind örömteli érzések egész áradatát indították el bennem. Párizsban járni olyan, mint ismét beleharapni kedvenc süteményedbe, melyet még gyerekkorodban készített a nagymamád, Párizs maga a boldogság.
boldogsag_21.jpg

Ha Párizs nő lenne, művelt, érzékeny, büszke, szeszélyes és feltűnő jelenség lenne...

Rövid időt tölthettem a szerelem, a romantika városában, ám ez idő alatt is rájöttem, olyan ez a hely, mint a nagy költők gyönyörű szerelmei, magába bolondít, elvarázsol, szerelembe ejt, és soha többé nem enged el. Legalább is én azóta is vágyódom utána, rajongok érte, és minden dologért, melynek kicsit is köze van a franciákhoz. Így talán nem véletlenül került a kezembe Dominique Barreau – Luc Millar: A boldogság francia titka című könyve, mely elénk tárja a boldogság francia receptjét. 

france-1930715_960_720.jpgPersze ahányan vagyunk, annyiféleképpen képzeljük el az életünket, nincs rá előre megírt recept, de egy dolog mindannyiunkban közös, vágyunk a tökéletes, utánozhatatlan és megismételhetetlen boldogságra, holott a gyönyör felhőtlen élvezetéért nem is kell olyan sokat tennünk. S bár szinte sóvárgunk érte, olykor a kevés is elég ahhoz, hogy megérezzük, megtapasztaljuk: családi ebéd a nagyszüleinknél, új ruha a gardróbban, ízletes bor elfogyasztása a barátokkal, egy illat mely felidézi gyermekkorunkat, kedvenc zenénk a rádióban, vagy csak egy reggeli körút a piacon.

Ahogy mondani szokták, a boldogságot nem keresni kell, jön az magától, csak vegyük végre észre!

És most lássuk miért is érdemes elolvasni A boldogság francia titka című könyvet?

Már eleve örömmel veszi kézbe az ember ezt a kiadást, kemény borítású, igényes megjelenésű, gyönyörűen összeállított képekkel, remekül szerkesztett szöveggel. S bár elsőre száraz útikalauznak hinnénk, beleolvasva hamar rájövünk, ez annál sokkal több. Amellett, hogy remek leírások vannak benne, minden egyes fejezet csodás fotóval van illusztrálva, mely így 
még érzékletesebbé teszik a tartalmat.
6055872_5.jpg
nevtelen_60.png
Gasztronómiai pillanatokért...

Nem tudom neked mi jut először eszedbe Párizsról, de nem a kávézók, a jó ételek és a finom borok, amik mellett  remekül meg lehet beszélni az élet nagy dolgait. Én magam is hiszem, hogy a boldogság egyik legalapvetőbb eleme az étkezés - a finom ételek okozta örömérzet ugyanis képes beindítani a dopamin és az endorfin termelődését. 
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_1.jpgÉs szerencsére nem kell feltétlenül profi szakácsnak lennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a francia konyha legfinomabb ízeit. Elég, ha besétálunk a legelső franciaországi bisztróba, beleharapunk egy friss, ropogós bagettbe, eszünk hozzá egy kis pástétomot és elkortyolunk hozzá egy üveg jó bort. Képzeld csak el, ahogy ott ülsz a párizsi Les Deux Magots kávéház teraszán, kortyolgatod az isteni lattedat, majszolod a híres francia süteményt, melyet vajas pralinékrémmel töltöttek meg, közben szól egy francia sanzon, a törzsvendégek pedig csak csevegnek, mosolyognak körülötted. Mindez talán nem sok, de ahhoz elég, hogy könnyedén előhívja belőled a boldogság érzetét.   
nevtelen_60.png
A legfinomabb Illatokért...

A mondás szerint a szépséget látjuk, az ízeket megtapasztaljuk, a személyiséget pedig kiszagoljuk. Talán nem véletlen, hogy egyesek szerint, sokkal inkább abba szeretünk bele, amit az orrunkkal érzünk, mintsem abba, amit a szemünkkel látunk. De, hogy valóban kellemes hatással legyünk a környezetünkre, és jó benyomást keltsünk másokban, nem árt ha valamilyen illattal, finom parfümmel befújjuk magunkat. És ha már illatszer, akkor csakis Franciaország, mely szorosan kapcsolódik az illatszerkészítés művészetéhez.
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_2.jpgEmlékezzünk csak az olasz származású, majd II. Henrik révén francia királynévá lett Medici Katalinra (1519–1589), aki meghonosította Franciaországban a parfümöt. A legenda szerint Medici Katalin 1533-ban útja során megállt Grasse-ban, és hamarosan ismertette az udvarral, hogyan készítik a parfümöt. Ezt követően Párizsban megnyílt az első üzlet, ahol olasz parfümöket, púdereket és szépségkrémeket árultak, melyek rendkívüli népszerűségnek örvendtek és átütő sikert arattak. De hogy mi teszi olyan különlegessé ezeket a világszerte híres francia illatokat? A könyvben mindenről bővebbe is olvashatsz.
nevtelen_60.pngA mesés vidékekért...

Franciaországot hat ország határolja: Spanyolország, Olaszország, Svájc, Luxemburg, Belgium és Németország. Alakja miatt ezért a franciák gyakran emlegetik l'Hexagonehatszög néven is. Ám ez a hatszög olyan mesés tájakat ölel magában, mint Avignon, a gyönyörű, középkori hangulatú dél-franciaországi városka, Versailles, Párizs egyik gazdag elővárosa, Cote d’Azur, a Francia Riviéra Franciaország méltán felkapott, gazdag vidéke, a Loire-völgyi kastélyok, Európa talán legfejedelmibb folyóvölgye, vagy maga Párizs, a méltán híres francia főváros.
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_3.jpgA francia tájak elképesztő sokszínűsége csupán akkor tűnik fel igazán, ha nem állunk meg Párizsban, hanem bejárjuk az egész országot. Gondolj csak bele, milyen óriási boldogság is lenne beülni egy autóba, és végig hajtani egész Franciaországon, milyen szép tájakon mennénk keresztül: kastélyok, várak, kikötők, múltban ragadt falvak, nyüzsgő, modern városok. S ha most nem is utazhatunk Franciaországba, a könyv segítségével, legalább képzeletben bejárhatjuk a legszebb helyeket az országban.  
nevtelen_60.pngA nagyon gazdag kulturális kínálatért...

Franciaország a szerelem, a fény, a divat, a gasztronómia és persze a kultúra fellegvára. Az ország a kimeríthetetlen kulturális gazdagság országa is egyben, ahol férfiak és nők maradandó nyomot hagytak a történelemben, mint például Honoré de Balzac, Alexandre Dumas, Claude Monet, Edgar Degas, Marc Chagall, vagy Ady Endre.
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_2_1.jpg
A kultúra fontos szerepet játszik a franciák mindennapi életében, hiszik, hogy a tudás nem luxus, és a kultúrát szükségesnek tartják a boldogsághoz. Gondolj csak egy párizsi könyvesboltra, a leghíresebb francia múzeumokra, az ott fellelhető festményekre, szobrokra, művészeti alkotásokra, a szabadtéri előadásokra, fesztiválokra, vagy csak egy szép versre. Mindezek a legegyszerűbb boldogságforrások a világon, melyek a legrosszabb napokon is képesek felvidítani az embert.
nevtelen_60.png
A francia divatért...

A boldogság mindenkinek mást jelent, valakinél a Louvre pazar kiállítótermeinek bebarangolását, másoknál egy nagy sétát a Luxembourg kertben, egyesek örömmel vesznek pár óra nyugalmat a Café de Flore-ban, vagy egy istenien finom süteményt az Angelina cukrászdában, mely nem mellesleg Coco Chanel egykori törzshelye, és vannak azok, akik egyszerűen bejárják Párizs legjobb turkáló üzleteit, bolhapiacait, s közben megpróbálják ellesni a párizsi nők stílusát. 
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_4.jpg
Mert bár a francia divat világhírű, a franciák szinte bolondulnak az ócskapiacokért, turkálókért és a kacatkiárusításokért. Nincs szórakoztatóbb számukra, mint a múltból előrángatott tárgyak között kószálni, majd beszerezni néhány olyan tárgyat, mely gyerekkori emlékeket ébreszt fel bennük. Nem mellesleg, a francia nők szerint remekül fel lehet öltözni egy-egy használt üzletből, hisz nem kell ahhoz márkás ruhákba bújnunk, hogy sikkesek és stílusosak legyünk. 

Tudtad? 

A könyv szerzőpárosa, Dominique Barreau és Luc Millar az életben is egy párt alkot. A személyiségfejlesztés, illetve az irodalom terén tevékenykednek, szenvedélyes utazók, rajonganak a francia történelmi és kulturális örökségért, a szakácsművészet szerelmesei, mindkettejüket hajtja a mások iránti kíváncsiság, és közös bennük az érzéki élvezetek és a boldogságkeresés iránti franciás vonzódás is.
nevtelen_60.png
Zárszó

boldogság francia titka nem tipikus útikönyv, inkább egyfajta országleírás, melyben egy csodálatos francia utazás elevenedik meg előttünk. Több szempontból is izgalmas, könnyed hangvételű olvasmány, mely bár a boldogság francia titkát hivatott bemutatni, végig olvasva rájövünk, nem muszáj nekünk egészen Párizsig repülnünk, hogy megtapasztaljuk a családi étkezések, a finom kávék, az ízletes ételek, a baráti beszélgetések és a hétvégi kikapcsolódások nyújtotta örömöket. És ha már így alakult, nyugodtan lehetünk saját otthonunk turistái, melyhez remek inspiráló ötletekkel szolgál Dominique Barreau és Luc Millar.
Kiadó: Libri
Év: 2020
Oldalszám: 192 oldal
Eredeti cím: Le bonheur à la française: Et si on avait déjà tout pour être heureux?
Fordította: Pacskovszky Zsolt
Műfaj: életmód
Megrendelheted: itt

  

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr2615914142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása