Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

New Yorkban debütált a magyar lány színdarabja

2020. augusztus 22. - Antalfy Krisztina

Interjú Endre Dóra rendezővel

A napokban New Yorkban debütált a magyar származású Endre Dóra által rendezett színdarab, a Grudges, mely egy húsbavágó sötét komédia ellentétekről, családról, különböző nézetekről, előítéletekről és a kompromisszumokra való készség szükségességéről. A művet Joe Queenan, a The Wall Street Journal and a New York Times írója valamint T.J. Elliott, színész/író/producer jegyzik.
endredora-scaled.jpg

Alig múlt húszéves, de már kisfilmeket és színdarabokat rendezett – Amerikában. Endre Dóra az óceán túloldalán, a világ talán legfontosabb és leginspirálóbb városában próbálta megvalósítani önmagát úgy, hogy teljesen egyedül ugrott az ismeretlenbe. A kitartása és kemény munkája végül meghozta az eredményét: a New Yorkban élő Endre Dóra ma már off-Broadway darabokon, kisfilmeken és reklámokon dolgozik, sőt az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány arra is ösztönözte, hogy egy merőben új keletű műfajban is kipróbálja magát.

Kezdetek

Alig múlt húszéves, de már kisfilmeket és színdarabokat rendezett – Amerikában. Endre Dóra az óceán túloldalán, a világ talán legfontosabb és leginspirálóbb városában próbálta megvalósítani önmagát úgy, hogy teljesen egyedül ugrott az ismeretlenbe. A kitartása és kemény munkája végül meghozta az eredményét: a New Yorkban élő Endre Dóra ma már off-Broadway darabokon, kisfilmeken és reklámokon dolgozik, sőt az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány arra is ösztönözte, hogy egy merőben újkelető műfajban is kipróbálja magát.

jordhan-madec-2dqaasnduke-unsplash.jpg

Miért pont a Nagy Alma?

Megtetszett, hogy művészileg mennyire színes a város, hogy minden sarkon találok valami rendkívül inspirálót, újat, vagy valami egészen különlegeset. Rengeteget jártam színházba, múzeumba, kulturális eseményekre és rájöttem, hogy ezek a hatások mennyire segítenek a filmekkel kapcsolatos gondolkodásban. Megfogott a város nyughatatlansága, az ittlakók mentalitása, és a művészi sokrétűség.

Hogyan lesz egy vidéki magyar lányból New York-i rendező?

A tanulmányaim ideje alatt igazából véletlenszerűen keveredtem egy off-Broadway-darab közelébe. Kis reménnyel, rendezőasszisztens asszisztensnek jelentkeztem, és gyakorlatilag egy hónappal később felajánlotta a producer, aki egyébként rendezte is a darabot, hogy rendezzem én inkább. Döntését azzal indokolta, hogy a próbateremben töltött idő, az ahogyan a színészekkel bánok és a szöveget értelmezem úgy véli többre predesztinál mintsem, hogy "csupán" rendező-asszisztenskedjek.

arzhnwys.jpg

Mennyire volt nehéz beilleszkedni New Yorkban?

Egy hóviharral érkeztem 2017 kora tavaszán és első éjszaka még a taxis is eltévedt velem Queensben. Ezt követően egy hétig csak bámultam ki az ablakon, hiszen a tomboló vihar miatt a szállásomon rekedtem. Ekkor kezdődtek a megpróbáltatások, gyakorlatilag a nulladik órában. New York megkívánja, hogy rendkívül jó problémamegoldó és stresszkezelő képességed legyen. Emellett fontos a multitaskingolás és az alkalmazkodási kézség. Nagy eséllyel aki belevág ebbe a kalandba megannyi lakásban fog lakni, teljesen idegen lakótársakkal, nap mint nap különböző tömegközlekedési eszközökkel nagy távolságokat bejárni lóhalálában. Mindemellett az itteni iskolarendszer nagyon gyakorlatias és leterhelő. Őrületes az általános élettempó, a munkapiaci verseny, az előrejutási inger mindenki oldaláról. S akkor még nem említettük a bagatellnek tűnő hétköznapi dolgokat, mint például a mosodázást egy zacskónyi 25 centessel a táskádban vagy a nagybevásárlást, aminek eredményét egyedül húzod fel lépcsőn a hatodik emeletre.

photo-1527267207156-3372670819dc.jpg

Nem tartottál tőle, hogy ez a város egy kicsit túl nagy falat?

Ez egy állandó félsz, valahol mélyen. Egyszerűen elfogadod a tényt, hogy nem egyszerű itt az élet, mint ahogyan másutt sem. Elfogadod, mert tudod, hogy ezt Te válaszottad, céllal vagy itt, tanulni és fejlődni jöttél és megbírkózol a nehézségekkel amikkel időközben szembe kell nézned.

96vxs9pw.jpg

Akkor most teljes állásban rendezőként dolgozol New Yorkban?

Igen, színházilag abszolút szabadúszó vagyok, filmben pedig egy produkciós stúdiónál vagyok gyakorlatilag állandós, az ott egy viszonylag stabil dolog. Ami nyilván segít, mert az egy stabil munka, stabil fizetéssel. A tavasszal egy musicalt rendeztem, amit két helyszínre terveztek (HACPAC Performing Arts Center és West End Theatre), sajnos néhány előadás azonban a COVID-19 miatt elhalasztásra került. Így most tűkön ülünk, állandóan olvassuk a különböző cikkeket, várjuk mikor kezdhetjük a felújító próbákat és megtartani azokat a bizonyos előadásokat. Időközben az író/producer gárda elkezdett a musical filmforgatókönyvén is dolgozni, sok tervük van a történettel, ami egy rocksztár pszichés hanyatlását mutatja be.

Mindemellett a múlt hónapban debütált a legújabb rendezésem, a Grudges című színdarab amit Joe Queenan a Wall Street Journal munkatársa és T.J. Elliott színész, író, producer jegyeznek. A színdarab a manapság népszerű Zoom platformon volt elérhető, de amint lehet a producerek hagyományos módon is szeretnék színpadra állítani. A Zoom mint "hybrid" platform nagy kihívás volt mindannyiunk számára, újfajta kreativitást igényelt. A Grudges egy szociális és politikai ellentéteken alapuló szituációt boncolgat, egy család gyűlik egy szombat esti vacsorára,
ahol minden konfliktus igen gyorsan a felszínre tör.

42371189_1818513174864563_7218528388808441856_n.jpg

Mik a terveid a közeljövőre?

Jelenleg egy tesztforgatás előmunkálataiban veszek részt, vágok illetve a minap egy hangoskönyv kreatív munkálataira kaptam felkérést. Közben pedig szurkolok, hogy mielőbb nyithassanak a városban a színházak és kezdődhessenek meg a nagyobb volumenű forgatások is.

További információ:
Endre Dóra

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6716174860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása