Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Letehetetlen nyári olvasnivalók

2021. június 04. - Antalfy Krisztina

Íme a Magvető júniusi újdonságai

Végre beköszöntött a nyár, egyre melegebbek a napok, hosszabbodnak az éjszakák és szerencsére egyre több időt tölthetünk a szabadban. Ez a szabadság és a kikapcsolódás időszaka, amit akár néhány jó könyv társaságában is eltölthetünk. Na de vajon milyen könyveket érdemes idén nyáron kiolvasni? Mutatom!photo-1542104499-4d73e428a5d4.jpg

Pilinszky János: Önéletrajzaim
Egy megíratlan könyv fejezetei

Pilinszky János a Beszélgetések Sheryl Suttonnal megjelenése után az önéletrajzát, illetve a „vertikális regény”-ként emlegetett „önéletrajzait” akarta megírni – szinte élete végéig ezzel foglalkozott.

A most megjelenő könyv az elkészült és életében publikált részletek és fejezetek mellett közreadja a kapcsolódó töredékeket, befejezetlen részeket és szövegvariánsokat, fakszimiléket is. Kötetünk további különlegessége, hogy a kézirat lezárása után, 2021. április végén került elő Pilinszky egy eddig ismeretlen jegyzetfüzete, amelyben egyéb rövid feljegyzések mellett az Önéletrajzaimhoz kapcsolódó fogalmazványok olvashatók. E szövegeket most egyszerre ismerheti meg a nagyközönség és a kutatók.2586140.jpgPilinszky János Önéletrajzaim című kötetét a Juhász Anna Irodalmi Szalon, a Magvető és a Vigilia közös online rendezvényén mutatja be Kovács Péter, Bende József és Juhász Anna irodalmár 2021. június 10-én 19 órakor. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Oldalszám: 112 oldal
Ár: 2999 Ft

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
A Libri irodalmi díjas szerző új novellái 

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

A kötet két részből áll: az egyperceseket idéző Ohrwurm-jegyzetekből és hét hosszabb novellából. Mennyi minden adhat okot egy lónak a pánikra? Miért utaznak a vakok a libegőn? Milyen következményekkel jár, ha alacsonyabb házakba költözünk? A novellákból megtudhatjuk azt is, milyen hatással van egy család életére egy a vasfüggönyön túlról hozott videolejátszó, mit lehet tenni, ha egy anyát túlságosan idegesíti a fia haja, vagy hogy mi mindenre használhatók a Képes krónika kemény fedelű kötetei.2591178.jpgA Mondatok a csodálkozásról meglepő és lélegzetelállító olvasmány, mint egy sötét tűzijáték. Szvoren Edinával Kiss Tibor Noé beszélget a könyvről 2021. június 13-án 18 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Megjelenés: 2021. június 1.
Oldalszám: 256 oldal
Ár: 3499 Ft

Tóth Krisztina: Bálnadal
Versek a múltról a jelennek 

A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre. A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete.2591247.jpgTóth Krisztinával Csepelyi Adrienn beszélget a Bálnadal című kötetről 2021. június 3-án 18 órakor a Magvető Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Megjelenés: 2021. június 2.
Oldalszám: 64 oldal
Ár: 2499 Ft

Spiró György: Mikor szabad ölni?
Legújabb esszék

Spiró György esszéi sokarcúak: akad köztük önéletrajzi visszaemlékezés, műelemzés, politikai disputa, irodalmi portré, olvasónapló, kultúrtörténeti áttekintés, történetfilozófiai töprengés. Ekképpen olvashatunk gyerekkorának fontos olvasmányélményeiről, meghatározó szellemi találkozásairól, színházi műhelytitkokról, egyszeri művészeti csodákról és visszatérő politikai trükkökről, végül a különlegesnek tűnő járványok általános társadalmi-történelmi következményeiről. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében a Spiró-esszék empatikus és okos ajánlatok arról, hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.2599266.jpgSpiró Györggyel Dés László beszélget a Mikor szabad ölni? című kötetről 2021. június 12-én 19 órakor Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Megjelenés: 2021. június 2.
Oldalszám: 240 oldal
Ár: 3299 Ft

Csabai László: Inspektor Szindbád
Szindbád az NSZK-ban nyomoz

Csabai László sokak által szeretett nyomozója, Szindbád ezúttal Nyugat-Európából jelentkezik. Az ’56-os forradalom után a detektív emigrál, és a Német Szövetségi Köztársaságban folytatja munkáját. 1961-et írunk, a német gazdasági csoda egyre több polgár számára érezhető, de a terjeszkedő jólét nem jelenti, hogy a bűn eltűnne az életből. Szindbádnak van feladata bőven, a nyomozások során ráadásul lépten-nyomon ott kísért a háborús múlt.2586142.jpgA könyv sűrű szövésű, klasszikus detektívregényként (vagy akár detektívregény-paródiaként) is felfogható, bár Csabai ebben a művében is csak eszközként használja a pszichokrimi formát, hogy arra koncentrálhasson, ami a meseszövésen túl mindig is a legjobban érdekelte: az egyén sorsára, szabadságlehetőségeire egy adott helyszínen, egy adott történelmi, társadalmi környezetben. Az Inspektor Szindbád lapjain a főszereplő mellett feltűnik egy később világhírűvé vált német rendőrfelügyelő is.

Csabai Lászlóval Bezsenyi Tamás beszélget az Inspektor Szindbád című regényről 2021. június 13-án 15:15-kor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Megjelenés: 2021. június 7.
Oldalszám: 432 oldal
Ár: 4499 Ft

Keresztury Tibor: Hűlt helyem
A kíméletlen őszinteség regénye

Keresztury Tibor új regénye letaglózó önéletrajzi visszatekintés. A testi-lelki megpróbáltatásokon és a különböző kórtermeken keresztül jutunk el a születés pillanatáig és a gyerekkor moccanatlan, valamint az ifjúkor mozgalmas időszakán át a keserű jelenig. A fejezetekben az elbeszélő kíméletlen őszinteséggel vall függőségeiről, betegségeiről, gyógyulásairól és mostani állapotáról. Közben – mint szellemek vagy kísértetek – meglátogatják őt a valós személyekből, rokonokból összegyúrt, egykoron megalkotott figurái, majd a végén maga indul el Szindbádként, hogy találkozzon velük.2591179.jpgA Kereszturyra jellemző erős atmoszférateremtés és önirónia, valamint a groteszk véres valósága itt erősebb, mint valaha. Ahogy írja: „Én a halállal elvileg tegező viszonyban vagyok: hogy mást ne mondjak, a szülészetről a pathológiára vittek haza az ideihez képest felhőtlenül boldog hatvankettes békeévben a szüleim, ki sem kellett lépniük a debreceni klinika kapuján.”

Keresztury Tiborral Jánossy Lajos beszélget a Hűlt helyem című kötetről 2021. június 12-én 18 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Közreműködik Víg Mihály. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető itt
Megjelenés: 2021. június 7.
Oldalszám: 304 oldal
Ár: 4499 Ft

További információ:
Magvető Kiadó

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9316581790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása