Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Interjú: Guba Rózsával, babakészítő, népi iparművésszel

2021. június 08. - Antalfy Krisztina

"Akkoriban vettem egy kisbicskát, és a mai napig azzal faragok..."

Az antik babák számomra mindig is a legszebb régiségeket jelentették, a letűnt idők örökségeit, amelyekre a gyűjtők leginkább egy pazar korszak emlékeiként tekintenek. Ezek a babák sokkal szebbek, és könnyebben gyűjhetőek, mint az antik bútorok vagy a porlepte festmények, ráadásul rajtuk keresztül azonnali belépőt nyerhetünk a divat történetének legizgalmasabb korszakaiba. Ha te is értékeled még a múltat, akkor feltétlenül meg kell ismerd Guba Rózsát, akinek a babái ezúttal egy mesés, reneszánsz kastélykörnyezetbe költöztek.feher_barna_altalanos_apa_apu_megbecsules_instagram_poszt_2.jpg

Hogy van, hogy áll eddig 2021-hez, mennyire formálta át az életét, a munkáját a korona vírus?

Igazság az, hogy „főállásként” egy családi vállalkozást üzemeltetünk gazdasági területen. Ebből a szempontból minket a határátlépési szigorításokat kivéve, nagyon nem érintett közvetlenül a járványhelyzet. Viszont látom sajnos a problémákat, gazdasági folyamatokat. Ez a helyzet hosszú távon alapjaiban változtatja meg az emberi szokásokat, a vásárlók – vendégek viselkedését, igényeit és ami a legborzasztóbb, az ingerküszöböt  is. 

Úgy gondolom, hogy meg kell tanulni másként gondolkodni a szolgáltatóknak is, akár a művészet, akár a művelődés területén is. Rengeteg új lehetőség van a „restart” okán, de sokkal több bevett módszert el kell felejteni vagy átgondolni majd, ami akár 10-20 éve stabilan bevált.192790895_904998153384756_3187437620060973901_n.jpgA babakiállításokkal mondhatni szerencsénk volt, a lezárások előtt közvetlenül még megjelentünk az Oldtimer Show-n, Budapesten, most pedig szinte az újranyitás első pillanatában a Platthy-kastélyban rendeztük be a kiállítást, egy valóban egyedüli környezetben, ami azon kivételes helyek egyike, ahol tényleg szinte érzi az ember a falakból az évszázadok kisugárzását. Okozott persze kárt is a vírushelyzet, tervben volt egy budapesti állandó kiállítás, de mire aktualizálódott volna addigra jöttek a lezárások, kiszámíthatatlan ideig, így el kellett engednünk a lehetőséget. És ez a helyzet most is sajnos fennáll, amíg nem tér vissza a nemzetközi turizmus, addig gazdaságilag nem releváns egy önálló és állandó kiállítóteret üzemeltetnünk hosszú távon.

Honnan ered a babák iránti szeretete, milyen folyamat vezetett el a babakészítésig?

Őszintén szólva, magam sem tudom. Gyermekkorban abszolút nem babáztam, közgazdasági végzettségem volt, amikor elkezdtem valamiért a babakészítést tanulni, gipszből a fejeket éjszakákat faragtam.  Tehát mondhatni még a művészkedés is távol állt tőlem. A textilek, kelmék mindig is érdekeltek, viszont azokat fiatal korom óta gyűjtöm. Talán inkább az azokból való alkotást, kifejezést találom meg egy baba elkészítésekor. Meg persze a hátteret, azt a történelmi korszakot, emberi szokást, amit ma már talán el sem tudunk képzelni ebben a modern környezetünkben.73238656_528656074352301_379070613794324480_n.jpgMelyik volt az első babája, és milyen történet fűződik hozzá?

Az első babám nagyon csúnya volt, főleg a feje, így utólag a mai visszatekintve. Talán azért is faragtam a gipszeket éjszakákon át, mert kihívás volt és egyszerűen nem hagyott nyugodni, hogy nem szépek a fejek.

A textil kerül a kifaragott gipszre, melynek a formáját felvetetem a textillel. Akkoriban vettem egy kisbicskát és a mai napig azzal faragok, ez amolyan  megbecsült ereklye számomra .

Melyik baba áll a legközelebb a szívéhez, és ha van ilyen, miért pont az a kedvenc?

Nincs kiválasztott babám, hiszen úgy van ez, mint a „jó szülőnek minden gyereke egyforma kell legyen”. Vannak persze érdekes történetek, hogy mit hogyan tudok megoldani és ezek kedvesek számomra.

Például én viszonylag fiatalon készítettem öreg figurákat és nagyon szemre vettem az időseket a kialakult ráncok tekintetében. Érdekes emlék számomra, amikor az öreg  fejek  szempilla és szemöldök elkészítéshez a szürke perzsamacskám farokszőréből kellett kérnem egy kicsit, hogy a színtónus jó legyen.
Babáinak többsége ismert történelmi figurákat keltenek életre.20210531baba-kiallitas-guba-rozsa-platthykastely14.jpgHonnan meríti az inspirációt hozzájuk?

Ha számszerűleg nézem, akkor biztosan a népviseletes babák lennének döntő többségben, de igyekszem a történelmi figurákat is folyamatosan feldolgozni. Illetve ami nagy célom, az befejezni végre a divattörténeti feldolgozást.

Ami persze a legvégtelenebb, legszínesebb is egyben. Megpróbálom bemutatni majd kicsiben, hogyan is jutott el az ősember az ágyéktakarójával a mai ember műanyag korszakáig és közben milyen, ezeket bőven meghaladó ruhakölteményeket, viselet csodákat, divatszokásokat alkotott az emberi civilizáció.

Milyen technikával és milyen alapanyagokból készülnek ezek a csodás babák?

Az én babáimnak azt szokták különlegességként kiemelni, hogy tetőtől talpig  textilből készítem őket. És valóban néhány kiegészítő kivételével, a test, a fej, a ruha mind textilek. Az évek során úgy éreztem, hogy számomra ez a legközelebb álló technika, ezért ezt próbáltam és próbálom fejlesztgetni.

Próbálkoztam porcelán babákkal is, de nekem túl ridegnek tűnt, a textilfejjel úgy érzem,  jobban ki tudom fejezni a jellemét a babának, többet bele tudok tenni abba a bizonyos „mondanivalóba” amiről az alkotás értelme szól.  A ruhák elkészítésénél is sok trükköt, variációt el kell követni. Mindig próbálom a régi anyagokat, akár korhű csipkéket, betéteket is belecsempészni az alkotásokba. Mindent új, modern kelmékből nem lehetne tökéletesen kivitelezni.159191082_858889764662262_9025915572398112277_n.jpgKészít esetleg rendelésre is babákat, egyedi elképzelések alapján, vagy kizárólag a kiállításokra szánja őket?

Régebben rendszeresen voltak egyedi megrendeléseim, akkor ez volt a főállásom. Volt egy időszak, amikor sok babám készült államközi ajándékként, de külföldi rendelések is akadtak szép számmal, főleg Japánból, de a svéd királynak is kellett dolgozni.

A legérdekesebb rendelés itthon talán egy mozifilmhez készült 1:1–es élethű méretben. Sok babám, és általam tervezett népi terítők kerültek eladásra a budapesti elit szállodákban, így ott megfordultak olyan vendégek is, akik utána egyedi rendeléssel kerestek meg.

Ma már inkább a kiállításra, mint kultúr projektre koncentrálunk. Szerencsére egyre több az igény a látogatók részéről is, és mindig sikerül valamilyen különleges környezetben valami egyedi babakiállítást megrendezni. Természetesen így is van olyan babám, amit kikönyörögnek, de azért az áruk miatt ez nem egy mindennapos jelenség.

Ki az akit még nem készített el baba formájában, de régi nagy álma?

Konkrét ilyen személy nincs. Sokszor szívesen megformálnék 20-21. századi közszereplőket, akár politikusokat is, de amilyen a társadalmi morál, ezeket az ötleteket azonnal el is vetem. Nem szeretném ha a művészet bárkinek is vita tárgya lenne.193169443_904998403384731_1069488094256055410_n.jpgMin dolgozik jelenleg?

A divattörténeti sorozatot szeretném kronológiailag befejezni, persze attól még bővüli fognak az adott korszakok is és folytatom az ismert vagy történelmi figurák megjelenítését is.

Hogyan néz ki egy boldog napja?

Úgy gondolom, egy ember igazán akkor boldog, ha boldog emberek veszik körül. Sajnos ez egyre ritkább a mai „tét nélkül, értelmetlenül harcoló” világban, az emberek közt egyre több a negatív kisugárzás, egyre több az agresszió és ezáltal a szorongás is.

Mi a kedvenc könyve, amit akár újra olvasna bármikor?

Bármennyire furcsa egy művésztől, de „reálos” és realista vagyok, így inkább a szakkönyvek érdekelnek minden téren.120826474_761536264397613_3411412815345293621_n.jpgHol van az a hely, ahol azonnal képes feltöltődni?

Mondanám, hogy a saját kertem, mert az a másik nagy hobbim, de ott egy percet sem ülhetek le töltődni, mert mindig akad valami munka, valami csinosítani való.  Most éppen vagy 1000 négyzetméter epressel váltjuk ki a fűnyírást, ott, ahol már nem akartunk díszkertet.

Előző években a domboldalt alakítottuk levendulássá. Persze állítólag az aktív feltöltődés a rekreáció legjobb formája.

Mi az a pozitív jótanács, amit az olvasóknak átadna?

Albert Einsteinnek volt egy találó mondása, "A zsenialitás és a hülyeség között az a különbség, hogy a zsenialitásnak határai vannak."

Azt hiszem ezt a mai túlfejlett világunkban időszerű lenne mindenkinek szem előtt tartani, akár a hétköznapi dolgainkban, akár például a rendkívüli eseményekkor is, mint például a koronavírus járvány. Talán nem véletlen az Einstein babám a legtöbb kiállításom középpontjában szerepel, pont ezzel az idézettel …

Ha szívesen találkoznál Guba Rózsa babáival, akkor feltétlenül látogass el legújabb Babakiállítására, a Bánhorvátiban található Platthy – kastélyba. A Szilvásváradtól 20 kilométerre található, rendkívüli atmoszférájú kastélyba most egy hónapra 117 különleges baba költözött. Guba Rózsa népi iparművész saját, kézzel, textilből készített művészi baba-makettjei a kastélyban "otthonosan" berendezve kerültek megjelenítésre, az eredeti barokk – reneszánsz kastélykörnyezetben, korabeli bútorok és tárgyak közt.

A kiállítás 2021. május 29. és június 27. közt látogatható.
Helyszín: Platthy - kastély , 3642 Bánhorváti , Tompa Mihály út 2.

További információ:
Guba Rózsa

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8916586226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása