Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Új életre kel a Kongói Demokratikus Köztársaság kávétermesztése

2021. augusztus 12. - Antalfy Krisztina

Íme a Nespresso új organikus kávéja

A Reviving Origins KAHAWA ya CONGO kapszula ízelítőt ad a Kivu-tó partvidékének vulkanikus talaján termő kávék édeskés, gyümölcsös ízvilágából. Hamarosan a magyar kávérajongók is megkóstolhatják a Nespresso új organikus kávéját, választásukkal hozzájárulva a világ egyik legsérülékenyebb kávétermelő vidékének újjáélesztéséhez. A Reviving Origins KAHAWA ya CONGO egy selymes textúrájú, gyümölcsös ízvilágú szezonális kávé, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK), a Kivu-tó partvidékének csapadékos, gazdag vulkanikus talaján termesztenek, ahol a hajdan virágzó kávétermelést majdnem teljesen elpusztította az évtizedeken át tartó polgárháború és gazdasági válság.nespresso_reviving_origins_uganda_2.jpg

A KAHAWA ya CONGO az első organikus kávé a Nespresso Reviving Origins programjában, amelynek keretén belül hosszú távú megoldásokat dolgoznak ki a fegyveres konfliktusoktól, gazdasági összeomlástól vagy környezeti katasztrófáktól szenvedő régiókban a kávétermelés újraindítására. A 2019 óta működő program újra életre keltette a kávészektort Zimbabwe, Uganda, Kolumbia, Puerto Rico és most a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) nehéz sorsú vidékein, a helyi nehézségekhez igazított megoldásokat, hogy az itteni különleges kávékat is eljuttassa a Nespresso kávérajongókhoz. A Reviving Origins eredményeihez a márka egyedi, a kávétermelő országokban meghonosított fenntartható beszerzési modellje, a Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program teremt alapot, amelyben világszerte több mint 120 000 kávétermesztő farmerrel dolgoznak együtt közvetlenül, hosszútávú partnerkapcsolatban.nespresso_reviving_origins_zimbabwe_3_1.jpgMárkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete elmondta: „Örömmel mutatjuk be a világ egyik legfinomabb és legritkább kávékülönlegességét. A Reviving Origins programmal segítünk a Kivu-vidék farmereinek, hogy a kongói kávé visszanyerje régi dicsőségét, ők pedig újra biztos megélhetésre számíthassanak, miközben létfontosságú szociális támogatásokkal javítjuk a KAHAWA ya CONGO kávé mögött álló közösségek jólétét. Ez a kávé igazán különleges ízélményt kínál, és fontos szerepet játszik a KDK kávéinak és közösségeinek újjáélesztésében a polgárháború és a gazdasági bizonytalanság évtizedei után.”

KíIVUBAN ÚJ ÉLETRE KEL A KÁVÉ ÉS A KÖZÖSSÉG

Alig néhány évtizede a kávé még Kongó második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak, de a zűrzavaros idők miatt a termelés az 1980-as szint egytizedére esett vissza. Ezeket a földeket emberemlékezet óta keményen dolgozó farmerek művelték, ám most az a veszély fenyeget, hogy az itteni kávé és a termelő közösségek nyomtalanul eltűnnek.

Nespresso ezért együttműködik a globális nonprofit TechnoServe szervezettel, az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID) és a Virunga Coffee/OLAM International kávékereskedő céggel, hogy Dél-Kivuban 2500 farmert segítve javítsák a kávé minőségét és terméshozamát, meghonosítsák a fenntartható gazdálkodási módszereket, és növeljék a termelők bevételeit. A Nespresso emellett azon is dolgozik, hogy a programot kiterjessze Észak-Kivura, ahol akár további 1700 organikus minősítéssel rendelkező farmer is részt vehet a munkában, 2026-ra pedig 8000 fölé emelkedhet a programban résztvevő kongói termelők száma.
nespresso_reviving_origins_zimbabwe.jpg

Egy kivui kávétermelő, Turanyi Kabasura így beszélt erről: „Már látom, hogy az előttem álló idők jobbak lesznek, mint az elmúlt évek, mert lesz munkám, és rendszeres pénzre, sőt felárra is számíthatok, amikor eladom a kávémat. Nekem még életemben soha senki nem fizetett ilyen felárat. Ezt a pénzt más dolgokra költhetem, például néhány haszonállatra, vagy a feleségem belekezdhet egy kisebb vállalkozásba. Végre kezdem látni a munkám eredményét!

Ám a projekt nemcsak a kávéról szól, hanem a KDK kávétermelő közösségeit fenyegető súlyos egészségügyi problémák megoldásáról is. Az Eastern Congo Initiative nonprofit szervezettel együttműködve a Nespresso egymillió svájci frankot fordít arra, hogy 23 vízvételi helyet hozzon létre a régióban (ugyanis a háztartások 58%-a még ma sem jut tiszta ivóvízhez), és egy állandó egészségügyi központot és öt mobil klinikát létesítsen, amelyek évente 13 000 orvosi vizsgálatot végeznek el a helyiek körében, és segítik a kolera elleni küzdelmet, ami itt a legkomolyabb egészségügyi veszélyt jelenti.nespresso_reviving_origins_uganda_7.jpgKIVÉTELES ÍZÉLMÉNY

A Kongó keleti részén fekvő Kivu-tó partvidékének csapadékos, gazdag vulkanikus talaja ideális hely egy különleges Arabica-fajta termesztéséhez. Az itt élő kávétermelők organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és a növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. Ebből a természet és ember közötti összhangból született meg a KAHAWA ya CONGO kávékapszula.

Ez az organikus kávé osztott pörköléssel készül: a zöldkávé kisebb része sötétebb pörkölést kap, ami feltárja a kávé teljes intenzitását és testességét. A selymes, kiegyensúlyozott Arabica kávé ízét gabonás és diós aromák gazdagítják, bemutatva az ideális termőhely jellemzőit. Egy kevés tej hozzáadásával könnyed, édeskés és krémes kávét kapunk gazdag kekszes ízjegyekkel, egy csipetnyi diós ízzel és selymes textúrával.

ÚJJÁSZÜLETŐ VÁLTOZATOSSÁG

A KAHAWA ya CONGO kávé mellett a Nespresso három másik szezonális Reviving Origins kávéval is visszatér 2021-ben, hozzájárulva a helyi farmerek kiszámítható megélhetéséhez és értékes tudásuk megmentéséhez.

  • AMAHA awe UGANDA: single origin kávé közepes savassággal és testességgel, különlegességnek számító, szantálfára emlékeztető ízjegyekkel az ugandai Rwenzori-hegységből,
  • TAMUKA mu ZIMBABWE: komplex, pirosbogyós gyümölcsös aromájú espresso Zimbabwe keleti fennsíkjairól, a híres Honde-völgyből,
  • ESPERANZA de COLOMBIA: gazdag és kiegyensúlyozott Arabica espresso gyümölcsös ízjegyekkel és egy csipetnyi gabonás ízvilággal a kolumbiai El Rosario és Caquetá régiókból.

Az Original kínálat részeként a 8-as intenzitású KAHAWA ya CONGO kávékapszula elérhető onlinewww.nespresso.com oldalon és a Nespresso Boutique-okban.

Ha szeretne többet megtudni ezekről a kávékról, és hogy mit tesz értük a Nespresso, kérjük, látogasson el a www.nespresso.com oldalra!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8916657476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása