Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Új kiállítás a Ráth-villában: Romani Design

2021. szeptember 20. - Antalfy Krisztina

Újabb állomáshoz érkezett a Körforgásban...

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára, melynek keretein belül az adott kortárs dizájner a páratlanul gazdag múzeumi gyűjteményből választ egy tárgyat, tárgycsoportot, ami munkáját inspirálja, és azokra reflektálva létrehoz egy saját dizájnt. Az ily módon megszületett műtárgy ezt követően maga is az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének a részévé válik.r179_1.jpg

A sorozatot 2018-ban az Artista Stúdió kiállításával indították útjára, őt követte Maria Jeglińska lengyel dizájner, majd a budapesti Fazekas Valéria kalapdizájner, és negyedikként a cseh DECHEM Studio volt a meghívott kiállító. A Romani Design tervezői összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.

Egy új elemmel egészült ki a Körforgásban sorozatnál megszokott munkafolyamat

Az együttműködés arra ösztökélte az alkotókat és a kurátorokat, hogy lépjenek ki a múzeum falain túlra, és teremtsenek közösen valamit, ami a rítusok szintjén is összekapcsolja az embereket. A Csatkán évente megrendezésre kerülő roma zarándoklaton a hagyomány szerint a roma hívek adományként díszruhát varratnak a Mária-kegyszoborra, melyet óránként átöltöztetnek. Így hát a múzeum felkérésére a tervezők készítettek egy öltözéket a csatkai Mária-szoborra is.

A korabeli feljegyzések szerint – bár a csatkai kút vizét korábban is szentként tisztelték – első ízben 1792-ben történt csodálatos gyógyulás: egy vak férfi nyerte vissza a látását. 1862. augusztus 21-én egy zarándoknak megjelent Gábriel angyal és azután Szűz Mária, aki kijelölte a kápolna helyét. Ez a ferences rendi szerzetes telepedett meg a kút mellett. Nagy zarándoklat vette kezdetét a csoda hírére, és további hihetetlen gyógyulások nyomán Csatka-Szentkút búcsújáró hely lett. A legenda szerint a víz a bénulásokat és lábfájásokat hatékonyan gyógyítja.

v61_1.jpgA csatkai Mária-kegyszobor ruhatárában pedig otthagyták azt a ruhát, mely a Körforgásban sorozat keretein belül jött létre.

Romani Design

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója. A stúdiót 2010-ben megalapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena küldetése, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését. Kézműves dizájntermékeikkel az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba. Kollekcióikban szívesen ötvözik a roma és a magyar folklór elemeit, hiszen a két kultúra évszázadok óta szervesen kapcsolódik egymáshoz. Az Iparművészeti Múzeum kezdettől fogva szoros kapcsolatot ápol a tervezőkkel. Büszkék vagyunk arra, hogy a Romani Design a múzeum főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját (Divattal az elfogadásért, 2011). A 2017-es tavaszi-nyári Wanderers of the Worlds kollekció egy része pedig bekerült a kortárs dizájn gyűjteménybe.
ic_rd_fb-event_basic.jpgA kiállítás-sorozat történetében először, a dizájnerek összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy többségükben női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.

Az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában rendezett időszaki kiállítás-sorozat ötödik része
Kurátor: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője
Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának munkatársai.

További információ:
Iparművészeti Múzeum

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr916691856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása