Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Ismerd meg Baska Barbara bemutatkozó kötetét

2022. december 08. - Antalfy Krisztina

Visszhangzó léptek a születés és a halál határmezsgyéjén

Amikor az ember szó szerint mindent túlél, egyértelmű lesz számára, hogy még küldetése van a Földön. Mielőtt azonban elindulna ezt a küldetést megvalósítani, megáll, és górcső alá veszi útját élet és halál mezsgyéjén. Megszemléli a félelmet, a fájdalmat, a kiszolgáltatottságot. A hitet. A reményt. A szeretetet.317500198_438035601871156_2087024202939638053_n.jpg

Baska Barbara 2022 decemberében megjelenő első kötete, a Deus ex machina egy vizuális művész által megrajzolt pillanatnyi eszmélés, szavakkal, haikukkal kísért, rendhagyó kórházi napló.  Covid, autóbaleset, epehólyagműtét, tüdővérzés – mindez a harmadik trimeszterben, három hónap leforgása alatt. Mindennek túlélése egy szóval leírható: csoda.

Az operatőrként és grafikusművészként ismertté vált Baska Barbara az intenzív osztályon töltött tizenkét napját, élet és halál közti lebegését, valamint anyává válását örökítette meg ebben a kötetben, amelyet haikukkal és fotókkal kísérve tár az olvasók elé.nevtelen_110.pngA csontig hatoló érzések, a fájdalom és a félelem mind a különleges látószögben készített fotókon, mind a versek tömör, őszinte, sallangmentes soraiban erőteljesen jelen van. A szigorúan kötött forma mintegy azt a korlátozott létállapotot testesíti meg, amelybe a gépek által életben tartott ember kényszerül. A rövid szavak, töredékgondolatok a pillanatnyi eszmélések és az altatásban átélt álomszerű lebegés leképeződései.

Az alkotó a szenvedés megélése közben és arra visszatekintve felfedezi a „szikrát” is. Egyfókuszú fotóin különös részletekbe enged betekintést, s lassanként rávilágít a remény, a hit és a gyógyítást végzők szeretetének jelenlétére. Az általa megélteken keresztül ábrázolja a gyógyulás csodáját, s személyes történetében felsejlik a 23. zsoltár ikonikus szakasza: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.”nevtelen_111.pngA Deus ex machina a Trend Kiadó gondozásában jelent meg; olyan klasszikusokat követ a kiadó portfóliójában, mint Fekete István Kittenberger Kálmán élete című regényes életrajza, Lázár Ervin A fehér tigris című felnőtteknek szóló regénye vagy a Van egy jó hírem! című, Janikovszky Éva felnőtteknek szóló publicisztikáiból összeállított kötet.

Baska Barbara grafikusművész, filmrendező, operatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének tanára, két gyermek édesanyja.

Elismert alkotócsaládból származik: nagyapja Rényi Tamás filmrendező, édesanyja a Munkácsy Mihály-díjas Rényi Katalin festőművész, édesapja Baska József festőművész, Magyarország érdemes művésze, testvére, Baska Balázs grafikusművész.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel párhuzamosan elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőri szakát. Ötvenkét kisjátékfilmet, dokumentumfilmet, videoklipet, rövidfilmet jegyez filmoperatőrként vagy rendezőként. Grafikusként arculattervezéssel foglalkozik. Művészi arculatát egyéni módon alakítja, mindkét művészeti ágat műveli.

December 16-án, 18.00 órakor a szerzővel és Mező Misi zenésszel Juhász Anna irodalmár beszélget, a programon a versek mellett kapcsolódó zene-szólamok is várhatóak.

Az eseményre a belépés ingyenes!
Az eseményről bővebben itt:
https://www.facebook.com/events/686283256353579

További információ:
Móra Kiadó

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8517998192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása