Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Te tudod mi található egy kávékapszulában?

2023. február 16. - Antalfy Krisztina

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. Sokakat érdekel, vajon mi is van valójában a kapszulákban. Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek most elárulják nekünk.
brooke-lark-gtmgg-xvxdu-unsplash.jpg

A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe. A pörkölés során a kávé 15-25%-ot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. Mi sem a pörkölés során, sem azután nem adunk hozzá aromát, nem áztatjuk be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtjük, és pihentetjük kicsit, majd ezután leőröljük, és máris mehet a kapszulázó gépbe - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója. juhasz_balint_lonkai_marton.jpgA gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába annyi kávét tölt, amennyit előre beállítottunk, ez általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget jelent. Ha ennél többet adagolnánk, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdünk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb beállítást, hiszen a kávé egy folyamatosan változó alapanyag. Könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál - folytatta Juhász Bálint.steamhouse-uj-kapszulak-costa-rica.jpgAmennyiben hosszabb lejáratra gyártunk, a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást. És mivel az általunk belélegzett levegő 75-78%-a nitrogén, így semmilyen hatással nincs a szervezetünkre - részletezte Lonkai Márton.steamhouse_kapszulak2.jpgMitől van íze a kávéinknak?

Attól, hogy a legmagasabb, specialty minőségű, 100% arabica kávék kerülnek az általunk gyártott kapszulákba, magashegyi ültetvényekről. Nem keverjük a kávékat, nem adunk hozzájuk aromát, nem pörköljük keserűre. Egyszerűen - akárcsak egy jó, minőségi bornál - megmutatjuk mindazt, ami a gyümölcsben rejlik - zárta Juhász Bálint.

További információ:
https://steamhouse.hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr2818050926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása