Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A világ leghíresebb szerelmes története

2023. április 25. - Antalfy Krisztina

Ötödik születésnapját ünnepli a POKET

Országszerte majd harminc könyvautomata és többszázezer megjelent kötet áll az idén ötéves POKET Zsebkönyvek mögött, ami klasszikus és kortárs irodalmat kínáló automatáival hiánypótló kulturális fenoménként robbant be Magyarországon, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az évforduló alkalmából a világirodalom egyik legszebb klasszikusát, Shakespeare Romeo és Júliáját jelentetik meg, amely április 16-tól elérhető az automatákban.thought-catalog-r9rmkae65to-unsplash.jpg

Az irodalommal megtöltött automaták ötletét Vecsei H. Miklós színművész találta ki 2018-ban, melynek azonnali sikerét jól mutatja, hogy a kezdeményezés 2019-ben elnyerte a Highlights of Hungary közönségdíját. Azóta számtalan remekmű jelent meg a POKET kiadásában, többek között olyan közönségkedvencek, mint A Mester és Margarita, A nagy Gatsby vagy Az őz, de a nagy klasszikusok mellett időről időre kortárs versantológiák, regények, gyerekkönyvek, kvízkönyvek és egyéb izgalmas kiadványok is bekerülnek az automaták kínálatába. A kötetek rendszerint egy-egy nagykövet ajánlásával jelennek meg, akik személyesen kötődnek az adott műhöz.
romeo_julia0002_1.jpgA POKET csapata a kezdetektől fogva azt szeretné elérni az okostelefon méretű könyvekkel, hogy az emberek utazás közben ne csak a telefonjukat nyomkodják, hanem alternatívaként legyen ott minél többüknél egy POKET is. Az olvasás népszerűsítése mellett ezzel egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására is törekednek, amit rendszeres olvasói találkozókkal, koncertekkel is erősítenek. A POKET a főbb budapesti csomópontok után több vidéki várost is meghódított magának. Ez mi sem bizonyítja jobban, mint a városokban megalakult #poketközösségek, ahol a fiatalok havi rendszerességgel szervezenek irodalmi programokat a POKET kötetek témái köré.

Shakespeare-t minden zsebbe!

A POKET rajongói már megszokhatták, hogy rendszeresen új művek jelennek meg az automatákban, így kedvükre válogathatnak az aktuális kínálatból. A projekt ötödik születésnapjára az egyik leghíresebb drámai alkotás, William Shakespeare Romeo és Júliája jelenik meg zsebkönyvként.

A tragédia Arthur Brooke 1562-ben írt versének, a The Tragical History of Romeus and Julietnek és William Painter The Palace of Pleasure című prózájának színpadi átirata. Shakespeare e szerelemi története meghatározza az őt követő szerelmes darabokat, és örök klasszikussá vált. A POKET-ben Mészöly Dezső fordításában élvezhetjük a remekművet: „A szép Veróna tárul itt elénk, / Hol két jeles család vetélkedett. / Ős gyűlölségük új csatákon ég, / És polgár-vér szennyez polgár-kezet. / Vad vérükből egy baljós pár fakadt: / Gonosz csillagzatok szülöttei. / E két szerelmes sírja lesz a hant, / Mely a csaták vasát elföldeli. / Szerelmük eljegyezte a halál, / Mert szüleikben lángol a harag / S le nem lohad, míg el nem vész a pár – / Erről regél e kétórás darab. / Néző, kérünk, hibákra most ne nézz! / Így lesz az is, mi csonka még: egész.”

További információ:
POKET

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr1718110248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása