Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így dobd fel a vendégváró ételeket

2023. május 04. - Antalfy Krisztina

Roppanós snackek új szerepben

A partikra szánt snackek a sörök ízét is kiegészítheti, de a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár ételek alapanyagaiként is megállják helyüket. A kísérletezéstől nem szabad megijedni, hiszen ezek a roppanós rágcsálnivalók számos ízzel és textúrával harmonizálhatnak, és feldobhatják akár a családi vacsorát, akár a barátokkal való sörözést. És míg a magyar, román és lengyel piacon egyértelműen a hagymás-tejfölös a közkedvelt íz, az olasz, svájci és horvát fogyasztók a chilis változatot preferálják. 52852103617_903124e565_c.jpg

A Mogyi Kft. által felkért sör- és gasztronómiai szakértők szerint például a paradicsomos ízvilágú bundázott napraforgómagok jól belesimulnak egy kecskesajtos céklasalátába, míg a lágerekhez a magyaros ízesítések passzolnak leginkább. Mutatjuk a legjobb receptötleteket! 52853605441_c4c0f3d435_c.jpgMeglepő sörkorcsolya

Az ételeket és a söröket egyaránt kiegészíthetik a jól megválasztott snackek, amelyek roppanósságukkal és változatos ízesítésükkel számos lehetőséget kínálnak a kísérletezésre.

Kevés olyan ennivaló van, amit ne dobna fel, ha sört iszunk hozzá, és kevés olyan étel van, amihez ne találnánk megfelelő sörpárosítást – hiszen a sör meglepően sokféle tud lenni. A legnépszerűbb mindennapi ízöröm a sós-zsíros-ropogós kombináció és milyen szerencse, hogy ehhez a legjobban az üdítően kesernyés, száraz lágersör illik, ami egyúttal a leggyakrabban fogyasztott sörfajta is. Különösen kellemes harmóniát alkot a láger a hagymás, paprikás ízvilágokkal, így ő a magyar konyha természetes kísérője is. Nem véletlen, hogy a Mogyi Crasssh! bundázott termékei közül is a legtöbbhöz megfelelő kísérő partner a láger, esetleg a pils” – szögezi le Bart Dániel sörszakértő.

52853073345_97593acff8_c.jpgEgy kis játékos kíváncsisággal akár tovább is mehetünk az ízek felfedezésében. A fekete sörök – porterek, stoutok – meglepően jó harmóniákat tudnak kialakítani például a paradicsommal, köszönhetően a bennük éppen csak a felszín alatt rejtező savanyúságnak. De nagyszerűen működnek a tengeri herkentyűk meredek ízeivel és a cheddar sajt bujkáló csípősségével. Ezt le is tesztelhetjük, ha a sajtos bundázott földimogyoróhoz száraz fekete sört kortyolgatunk.

Az igazán fűszeres, csípős dolgokkal azonban egyre nehezebb dolgunk van, mert ezek a legtöbb italpárt egyszerűen elsöprik és lehengerlik. Itt jöhet a segítségünkre az utóbbi évtized legdivatosabb söre, az India Pale Ale, melynek ideális esetben van olyan pikáns fűszeressége és azt alátámasztó vastag malátaédessége, hogy még a keleti fűszereket, a chilit, valamint mindenféle csípősséget képes kezelni” – teszi hozzá Bart Dániel. 52852677766_c72abe3cc9_c.jpgRopogtatnivalók ételekben

Bernáth József séf népszerű fogásokat dobott fel a különféle ízű bundázott magvakkal. „Franciaországban van egy előétel, ami évszaktól függetlenül mindig nagy sikernek örvend: ez a kecskesajtos céklasaláta. Ezt a fogást általában pirított fenyőmaggal kínálják az éttermekben, de mint kiderült egy paradicsomos ízű bundázott napraforgómag sokkal jobban passzol ehhez a salátához mind ízben, mind állagban. A második fogásnál egy egyszerű tésztás ételben gondolkoztam: pesztót bármilyen olajos magból lehet készíteni, így a bundázott mogyoró is alkalmas erre a célra. Amikor próbaként elkészítettem belőle a krémes állagú pesztót, rájöttem, hogy sokkal jobban áll a ropogósság ennek a terméknek. Ezért a zöldfűszeres szósszal összekevert tésztát a tálalás utolsó pillanatában szórom meg a sajt és jalapeno ízű bundázott mogyoróval, hogy így tegye izgalmasabbá a már ismert klasszikust.”

Így kerül a bunda a magvakra

A Mogyi Kft. 2010-ben dobta piacra bundázott magokra épülő Crasssh! termékcsaládját. A kezdeti, csak mogyorót tartalmazó Original termékcsalád nemrég kiegészült az erősebb ízeket felvonultató Strong és a napraforgómagokat a közkedvelt fűszerezéssel párosító Bit változatokkal. Ezek mindegyike a Mogyi hazai üzemeiben készül.

Az Original termékcsalád esetében rétegenként épül fel a búzaliszt alapú bunda. Egy kilenc részre osztott térben a mogyorókat folyamatosan új réteggel vonja be a gép, miközben forgatja és vízzel permetezi őket. A folyamat végén a bundázott mogyoró forró olajba kerül, majd a pörkölés után történik az ízesítés. A Bit termékcsaládnál egy térben történik a bunda kialakítása. A napraforgómagvak bevonásakor víz és izocukor keveréke segíti a bunda tapadását, amelyet liszttel felváltva adagol a gép a magok forgatása mellett. Ennek végeztével egy egalizáló hengerben tovább forgatjuk a magvakat a szabadon álló liszt- és tésztadarabok egységesen tapadása és a kerek forma kialakítása érdekében. Végül forró levegővel pirítjuk a magvakat, majd lehűtjük és minimális olajpermet hozzáadásával ízesítjük” – magyarázta el a folyamatot Franczva Tamás, a Mogyi Kft. termelési és termeltetési vezetője.

Piaconként változó preferenciák

A Mogyi fő piaca Magyarország és Románia, de összesen a világ 27 országában kóstolhatják termékeit. „A Crasssh! termékcsaládon belül az Original széria esetében az ízválasztásnál befolyásoló tényező az adott nemzet gasztronómiai irányultsága vagy éppen vallási és kulturális érdeklődése. A magyar, román és lengyel piacon egyértelműen a hagymás-tejfölös a közkedvelt íz, az olasz, svájci és horvát fogyasztók a chilist preferálják. A szlovák, cseh és orosz piacokon a bacon a nyerő, míg ezt például egyes adriai vagy arab államban biztosan nem fogyasztanák” – mondta el Szabados Erhard, a Mogyi Kft. marketingvezetője.

A Crasssh Bit termékcsaládhoz is használt napraforgó zömében itthon terem, a földimogyoró viszont jellemző termőhelyéről, Dél-Amerikából érkezik, főleg argentin és brazil forrásokból. A cég két hazai üzeme éves szinten csaknem 15 ezer tonna napraforgót dolgoz fel – ez meghaladja az Eiffel-torony súlyát (10 100 tonna). Tavaly a Crasssh!-család termékeiből csaknem 2 millió kilogramm fogyott, legnépszerűbb íze a hagymás-tejfölös Original volt – ebből több mint 10 millió tasakot adtak el, de még a kissé megosztónak számító chilis változatból értékesített mennyiségből is jutott volna Veszprém vagy Békéscsaba teljes lakosságának egy-egy tasakkal.

JÖHET EGY GYORSAN ELKÉSZÍTHETŐ, FINOM RECEPT?
Házi pesztós tészta bundázott mogyoróval

Hozzávalók 2 személyre - 45 g Mogyi CRASSSH! STRONG Sajt és Jalapeño ízű mogyoró

- 50 g dióbél
-  50 g napraforgóolaj
- 25 g olívaolaj - 1 nagy gerezd fokhagyma - 25 g friss bazsalikom levél - 10 g friss bébispenót levél
- 1-2 g finom só - 2-3 g kristálycukor - 100 g Pipe Rigate, vagy más száraz tészta - 3-4 g finom só a tészta főzővízéhez - 40 g parmezán

A tészta főzővizét a sóval feltesszük melegedni. Ha felforrt, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük.

A dióbelet alaposan átválogatjuk (ne maradjon köztük héjdarab), majd egy kis tepsire szórva előmelegített 180 °C-os sütőben 5-6 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A megmosott bazsalikom szebb leveleit eltesszük a tálaláshoz, a többit lecsípjük a száráról és egy aprítógépbe tesszük. Rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótleveleket, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a kétféle olajjal. Végül beleszórjuk a dióbelet is, és magas fokozaton addig mixeljük, amíg egy homogén, harsány zöld színű pestót kapunk. Megkóstoljuk, ha szükségesnek találjuk, még ízesíthetünk rajta sóval és cukorral.

A parmezánból hámozó segítségével forgácsokat készítünk.

Ahogy megpuhult a tészta, leszűrjük, hozzáadjuk a kész házi pesztót, és annyi vizet, hogy enyhén híg állagú mártást kapjunk a pesztóból. (Ahogy áll majd a tészta, besűrűsödik a mártás.)

Hozzáadjuk a bundázott mogyorót, átkeverjük, és azonnal tálalunk.

A tányérba kanalazzuk a tésztát, ízlésesen ráhelyezzük a parmezán forgácsokat, végül a megdíszítjük a félretett bazsalikom levelekkel.

JÓ ÉTVÁGYAT!

További információ:
Mogyi

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr3118127694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása