Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Nyaralni autóval megyünk, hétköznap inkább lemondunk róla

2023. július 20. - Antalfy Krisztina

A saját jármű szabadságot ad, praktikus és kiszámítható

A nyári szabadságolások idején, aki teheti, útra kel, hogy országhatáron belül vagy külföldön pihenjen. A Magyar Suzuki nagy mintájú kutatásából[1] kiderül, hogy a megkérdezettek 95,58 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik.alex-meier-akw0rlyjke8-unsplash.jpg

Tízből heten nem változtattak korábbi szokásaikon: ragaszkodnak a saját járműhöz. Úgy gondolják ugyanis, hogy ez adja a legnagyobb szabadságot, praktikus, ugyanakkor a vezetés élvezetes elfoglaltság is, miközben biztonságos, kiszámítható megoldás.

Az elmúlt másfél évben megnövekedett költségek idén éreztetik először hatásukat a nyári szabadságolások terén. Megfontoljuk, hova, mennyi időre és milyen közlekedési eszközzel utazzunk. A Magyar Suzuki kutatására beérkezett válaszokból kitűnik, a megkérdezettek 95,58 százaléka autóval utazik nyaralni, mert a saját jármű szabadságot ad (33,48%), praktikus (a csomagok, háziállat miatt – 31,63%), a vezetés élvezetes elfoglaltság (20,79%), biztonságos (4,98%), megválaszthatóak az útitársak (4,52%), költséghatékony (3,85%) és kiszámítható (0,75%), nem vagyunk például kitéve járattörléseknek.suzuki_autohasznalat_es_nyaralas_infografika_hu.pngVisszatartó erő a költségnövekedés

Tízből heten ugyanannyiszor választják az autózást vakációzáshoz, mint korábban. Ugyanakkor a megkérdezettek 27 százaléka változtatott. A módosítók 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja az autót, 8,97 százalék továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék vallja, hogy már nem indul útnak autóval országhatáron túli helyre. Azok, akik nem autóval mennek nyaralni, többek között a megemelkedett költségek, így a benzinárak (39,89%), a nem megfelelő jármű állapot (36,75%) vagy éppen kényelmi okok miatt döntöttek így (például fárasztónak találja a hosszabb ideig tartó vezetést, 13,89%).

Bevált praktikákkal kötjük le a gyerekeket

A KSH statisztikái[2] alapján a legtöbb közúti baleset nyáron történik, ami érthető, hiszen ilyenkor többen használják az autót, a forgalom is gyakran torlódik egyes útszakaszokon és a hét egyes időszakaiban (péntek-vasárnap). A kánikula ráadásul sokkal jobban megterheli a szervezetet, amely a koncentrációra is hatással van, emellett a nem megfelelő műszaki állapotban lévő autók is balesetveszélyesek.

A Magyar Suzuki kutatásából az derült ki, hogy tízből hatan akár három óránál hosszabb útnak is nekivágnak, többségük pedig (68,20%) spontán pihenőt tart fáradtság esetén, míg a megkérdezettek 16,91 százaléka előre tervezett megállást iktat be. Vannak azonban olyan tényezők, mint az időjárás (32,97%), a sötétség (21,93%), vagy éppen a fáradtság (5,68%), amely  miatt a sofőr mégsem vág neki egy hosszabb útnak. Egy autós utazás előtt sok családban külön figyelmet fordítanak arra is, hogy mivel foglalják le a járműben utazó gyerekeket: az elektronikai eszközök (24,17%), a hangoskönyv (15,45%) és a mesemondás (14,81%) a három leggyakoribb praktika, amelyet a szülők bevetnek.356258621_645000894330537_2895183599325407929_n.jpgHosszabb út előtt az autósok inkább átvizsgáltatják a kocsit

Jó hír, hogy nemcsak az utazásszervezésre és a csomagolásra fordítunk időt, hanem hosszabb út előtt az autóval is foglalkozunk: a megkérdezettek többsége nem indul el a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése nélkül (67,64%), viszont csupán az elővigyázatosabbak fele viszi autóját szakemberhez. Több, mint 38 százalék maga ellenőrzi az autó megfelelő műszaki állapotát.

„Cégcsoportunk több, mint 100 éves fennállása óta nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan termékeket hozzon létre, melyek kiszolgálják az ügyfelek igényeit. Autógyártóként kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságra, azonban ez önmagában nem elegendő. A vezetők és a közlekedés összes résztvevőjének felelősségteljes viselkedése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a közutakon mindenki biztonságban érezze magát. A nyár az önfeledtségről, a pihenésről és a kikapcsolódásról is szól, fontos azonban, hogy a vakáció alatt is körültekintőek legyünk, amikor volán mögé ülünk. Járművünk legyen mindig megfelelő műszaki állapotban, ezért fontos rendszeresen, szakember segítségét kérni a gépjármű ellenőrizéséhez. Érdemes azokon a körülményeken is elgondolkodni, amelyek hatással lehetnek vezetői képességeinkre. A mentális- és fizikai fáradtság mellett vegyük figyelembe azt is, van-e kellő rutinunk, hogy a megnövekedett forgalmi helyzetben magabiztosan helyt álljunk.” – vélekedett a kutatásra reagálva Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

További információ:
Magyar Suzuki Zrt.

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr10018174366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása