Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A savanyú tejtől a csúcstechnológiáig

2024. július 23. - Antalfy Krisztina

Rövid arcápolási történelem

Tudtad, hogy az arcápolás az egyik legrégebbi rituálé, amit az emberek gyakoroltak? A tisztálkodás gondolata az emberiség kezdetéig nyúlik vissza: az ókori egyiptomiakat például kedvenc szérumaik mellé temették, hogy megkönnyítsék a túlvilágra való átmenetelüket. A FOREO utánanézett, hogyan jutottunk el innen a modern szépségápolás koráig, amikor okos eszközök segítségével gondoskodhatunk bőrünk egészségéről!foreo_luna4plus.jpg

A híres egyiptomi szépség nyomában

Az első szappanreceptek időszámításunk előttről valók, Mezopotámiába, az ókori Görögországba és Rómába is találtak ilyeneket. A legelső szappanok valójában „hamuval főzött zsírok” voltak, de a bizarr alapanyagok ellenére kiválóan alkalmasak voltak a tisztálkodásra. Az ókori egyiptomiak arcápolási rituálék során természetes, könnyen hozzáférhető alapanyagokat, például olívaolajat, strucctojást, valamint gyógynövényekből készült illóolajokat használtak mindenféle bőrprobléma kezelésére. foreo_skincare_history.jpgKleopátra köztudottan savanyú tejben fürdött, hogy bársonyossá tegye bőrét. Az ókoriak valószínűleg tapasztalati úton jöttek rá, hogy a savanyú tej tejsavat tartalmaz, ami egy alfa-hidroxi sav, és amelyet még manapság is gyakran használnak kémiai hámlasztáshoz. Az egyiptomi kultúrában kulcsfontosságú szerepe volt a sminkelésnek is, a jellegzetes kék szemfestékük alapja ólom volt - amelynek mérgező tulajdonságával nyilvánvalóan nem voltak tisztában.

Szépség, mint kiváltság

A Római Birodalom bukása után azonban Európa nagy részén visszaszorultak a tisztálkodási szokások, ami a középkorban az általános higiénia csökkenéséhez és járványokhoz vezetett. A szépségápolás és a kozmetikai szerek használata a nemesi réteg kiváltságává vált. A tehetősebb réteg továbbra is állati zsiradékból és gyógynövényekből készült kenőcsöket használt, de elterjedtek az őrölt magvak, levelek, virágok és méz keverékéből készült arc- és hajmaszkok is. foreo_luna4plus_lifestyle_2.jpgA reneszánsz és a humanizmus idején a közép- és alsó rétegnek is egyre nőtt az igénye a testápolásra, ezért elkezdtek olyan könnyen hozzáférhető praktikákra támaszkodni, mint a rózsavízbe áztatott kenyér a szem alatti duzzadtság csökkentésére, vagy az ecetben főzött zabpehely, amit bőrradírozásra használtak. A barokk korszakban és a török terjeszkedés nyomán megjelent a fürdőkultúra, ami a gazdagok és szegények körében egyaránt elterjedt.

(Fel)világosodás a bőrápolásban

A világos, porcelánszerű bőr a középkorban is státuszszimbólumnak minősült, de ez a divat az 1700-as években élte csúcsát. A nemes nők és férfiak cink-oxid és citromlé keverékét kenték a bőrükre a ragyogó és falfehér kinézetért. Az olyan összetevőket, mint a tojássárgája, a méz és a zabpehely szintén használták a bőrtextúra lágyítására és a bőrhibák kezelésére.

Az 1800-as években az ipari forradalommal kezdődött a bőrápolási termékek, például a Labello, a vazelin és a babapúder tömeggyártása. A kozmetikaipar gyors fejlődése ellenére azonban továbbra is használtak olyan káros, sőt mérgező alapanyagokat, mint az ólom és a higany. Az ólmot púderekhez és szemfestékekhez keverték a porcelánbaba kinézet eléréséhez, míg a higanyt az arc fehérítésére és szépítő fürdések során használták.foreo_skincare_history.jpegA tudatos bőrápolás kezdete

A mai értelemben vett bőrápolásról az 1900-as évektől beszélhetünk. A jóléti társadalmak elterjedésével csökkenni kezdett a tehetősebb és a kevésbé tehetős réteg közötti szakadék, és a szépségápolási termékek széles körben elérhetővé váltak. Az 1930-as években dobták piacra az első fényvédő krémeket, és ekkor születtek meg az első szabályozások arra nézve, hogy csak biztonságos, mérgező anyagoktól mentes termékeket lehet forgalomba hozni. A kozmetikai ipar forradalma a 60-as években köszöntött be, amikor olyan bonyolult eljárásokat dolgoztak ki, mint a bőrfiatalító lézeres arckezelés, a bőrfelszín-megújító kémiai hámlasztás és a mikrodermabrázió.

Okos technológia a szépségiparban

A 2000-es években az okos technológia egy addig nem látott tempóban kezdett fejlődni, ami a szépségiparban is éreztette hatását. Mára már rendelkezésünkre állnak azok az eszközök és technológiák, amelyekkel a bőrproblémák minden fajtáját kezelhetjük, megelőzhetjük, sőt, visszafordíthatjuk. Az olyan okos arckezelő eszközök, mint a LUNA 4 plus, a legkomplexebb szalonkezeléseket hozza el otthonunkba. Olyan fejlett technológiákat ötvöz egyetlen készülékben, mint a mikrokeringést javító T-Sonic pulzáció, a feszesítő mikroáram, és a kollagéntermelést serkentő vörös LED-fény.

Bár a bőrápolás kultúrája drasztikusan megváltozott az elmúlt évezredek alatt, de egy biztos: az embereket mindig is érdekelte, hogyan néznek ki és egészséges-e a bőrük - az évszázadok alatt szerencsére ebben a korban a legkönnyebb ezt elérni.

Ha tetszett a poszt, itt is megtalálsz:
Facebook: VoilaMode
Instagram: @antalfykrisztina
Tik-Tok: @krisztinaantalfy
360_f_159911443_nyhydzktchhojef4zbgcrq4ib1wsu3zx.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6118470135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása