Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Művészi kávé- és pezsgőkészítési eljárások Szumátráról és Somlóról

2020. szeptember 25. - Antalfy Krisztina

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét. Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete és Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője az érlelt kávé- és a pezsgőkészítés közötti párhuzamok megismertetésén keresztül mutatja be a Nespresso új, limitált kiadású Master Origin Aged Sumatra kávékülönlegességét.  

nespressoday1_cam1_090518_124908.jpg

Az indonéziai Szumátra volt az egyik első hely a világon, ahol nagyobb mennyiségben kezdtek el kávét termelni, és az innen származó, testes, markáns és kiváló minőségű kávé hamar híressé vált. A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah - azaz nedves hántolás - nevű eljárást. 

nespresso_aged_sumatra_ol_fc_szuk.jpg

A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni. A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt 3 havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. „Az indonéz érlelési módszer és az éveken át tartó, gondos munka eredményeképpen kifejezetten különleges kávéprofil alakul ki. A kávérajongók egy komplex ízvilágú kávéra, mély, fűszeres, orientális ízjegyekre számíthatnak.” - írta le Márkosi Balázs a kávékülönlegességet. Az indonéz kávéfarmokon kizárólag kézzel szüretelnek, a kávészemeket pedig a szárítás során többször is átválogatják, hogy csak a kifogástalanul egészséges, tökéletes szemeket dolgozzák fel.  

nespresso_cherries.JPG

Nemcsak ennél a különleges kávé készítésénél, de a Kreinbacher tradicionális eljárással készült pezsgői esetében is elengedhetetlen a kézi szüretelés, a precíz válogatás, az érlelés, és fontos szerepet játszik a vulkanikus termőtalaj is. Mindkét italnál maghatározó az érlelés szerepe, amely a magas minőséget és az utánozhatatlan ízeket adja. Az indonéz kávéhoz hasonló kifinomultsággal készülnek a Kreinbacher Birtok pezsgői is. A kávéhoz hasonlóan a pezsgőkészítéshez használt alapborok karakterjegyeit és savasságát is alapvetően meghatározza a talaj összetétele, ami mind Somló, mind Szumátra esetében vulkanikus eredetű kőzetekből áll. Ahogy a szumátrai farmereknél, a minőségnek a Birtokon is a kézi szüret az alapja, és a termést többször is gondosan átválogatják, hogy csak sérülésmentes, egészséges fürtök kerüljenek a présbe.

kreinbacher_147129.jpg

„A pezsgő palackos érlelése ideális pincehőmérsékleten, 18-36 hónapon át tart, hiszen a Kreinbachernél minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Az érlelés hatására egyre komplexebb, finomabb aromák és krémesebb buborékok alakulnak ki a pezsgőben.”- árulta el Prisztavok Zoltán.

nespresso_coffee_bags_2.jpg

A kávérajongók akár saját otthonukban is megismerhetik a már-már művészi kávéfeldolgozási módszer eredményét, a limitált kiadású Master Origins Aged Sumatra kapszulát. A kávé pörkölt karakterrel, és a kakaó és a dohány komplex  ízjegyeivel rendelkezik, amelyet az idő tett még nemesebbé.

További információ:
Nespresso

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7916214974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása