Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

INTERJÚ: Béry-Januskó Flórával, a Csak Palkó megálmodójával

2021. március 01. - Antalfy Krisztina

Gluténmentes palacsintázó a belváros szívében

A cöliákia egy örökölt, autoimmun betegség; mely szigorú, élethosszon át tartott gluténmentes diétát igényel. Fontos, hogy gluténérzékenyként módszeresen megtervezzük az étrendváltásunkat, és próbáljuk is azt betartani! Ez a betegség sajnos megköveteli, hogy otthon és étteremben is fokozottan odafigyeljünk a gluténos és a mentes termékek teljes elkülönítésére. Szerencsére azonban már egyre több gluténmentes élelmiszer és étterem könnyíti meg a betegek életét, többek között Béry-Januskó Flóra Csak Palkó palacsintázója, ahol a már jól megszokott, hagyományos - kakaós, túrós, barackos – palacsintákon kívül, isteni kecskesajtós, lazacos és tonhalkrémes palacsinták közül is válogathatunk, természetesen mindezt gluténmentes, tejmenetes és vegán palacsinta tésztával.navona_fashion_4.jpg

A palacsinta sokunk számára ellenállhatatlan kísértés, hisz ez az a finomság, amit szinte mindenki nagyon szeret, ám vannak, akik az összetett ételérzékenységük  miatt kizárólag a gluténmentes palacsintával bűnözhetnek olykor-olykor. S bár a „mindenmenetes” palacsinták valóban mentesek a problémákat okozó anyagoktól, - mint a glutén, tej, tojás-  attól még ugyanolyan finomak, mint hagyományos társaik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Béry-Januskó Flóra Csak Palkó palacsintázója!letoltes_2.pngMi az első meghatározó emléked a konyhából?

Nagymamám mellett rengeteg időt töltöttem a konyhában, gyakran besegítettem neki. Tőle tanultam pár remek fortélyt, amik most is meghatározzák a konyhában való ügyködéseimet.

Mit jelent számodra a palacsinta?

Gyerekkoromra emlékeztet, ahogy minden gyerek, úgy én is imádtam a palacsintát. Az én kisfiam, Ábris azonban sosem volt jó evő, de a palacsinta még nála is bármikor lecsúszik. Neki is sokat készítek.

Honnan jött az ötlet, hogy megnyisd a Csak Palkó gluténmentes palacsintázót?

Mindig is szerettem volna egy saját helyet, régóta gondolkodtam milyen irány felé is menjek a vendéglátáson belül. Egyre több ismerősömről és közeli barátaimról derült ki, hogy glutén- vagy/és laktóz érzékenyek - esetleg más ételintoleranciával küzdenek. Tőlük tudom, milyen nehéz nekik megfelelő éttermet találni, ahol még a keresztszennyeződés lehetősége sem áll fenn - innen jött az ötlet, hogy nyissunk egy olyan helyet, ami jelenleg hiánycikk a piacon.rozsa.jpgNagyon pozitív dolog, hogy ebben a bizonytalan, pandémiás időszakban belevágtál, és megnyitottad a Csak Palkót, hisz mindig öröm, amikor új dolgokat és ízeket lehet kipróbálni Budapesten. De nem tartottál tőle, hogy nem épp a legjobbkor nyitottál éttermet?

Nyilván, hisz ez a félsz mindig is benne van az emberben szerintem. De úgy vagyok ezzel a helyzettel, ha most, ilyen nehéz időszakban is működik, akkor a boldog békeidőkben már nyert ügyünk lesz, és szépen menni fog minden a maga útján.

Mennyivel másabb kizárólag gluténmentes tésztával dolgozni?

Teljesen más, össze sem hasonlítható a rendes tésztával, más az állaga, máshogy reagál a különböző konyhatechnikai eszközökre, a hőmérsékletre, könnyebben törik, vagy épp ragad le - rengeteg féle receptúrát próbáltunk ki, és szerintem nem hazudok, ha azt mondom több száz palkót sütöttünk le, mire megtaláltuk a tökéletes arányokat és hozzávalókat! Persze kezdeti nehézségek mindenhol vannak, de hozzá lehet szokni, hamar rááll az ember keze, csak fontos, hogy a kezdeti lelkesedés után is megmaradjon a kitartás.

Mik a tapasztalatok eddig, hogy fogadták az emberek, hogy nálatok kizárólag palacsinta kínálat van az étlapon?

A menüben ezért is vannak sós ízek is, hogy ne csak édeseket lehessen megkóstolni, hanem akár ebédre, vacsorára is tudjanak rendelni a vendégeink. De - ahogy számos más, nem gluténmentes palacsintázó is működik a világon sikeresen, így nálunk sem volt ebből probléma, hogy az étlapunkon csupán egy alapvető fogás dominál különböző íz-kombinációkban. Amíg világ a világ, az emberek szeretni fogják a palacsintát - de annyit elárulhatok, hogy vannak még ötletek a tarsolyomban.turo.jpgBeszéljünk egy kicsit a csapatról, aki mögötted áll, ami nélkül nem valósítható meg egy ilyen gasztronómiai álom! Kikkel dolgozol együtt?

A hozzám közelálló szűk baráti körből segítettek és támogattak az álmom elérésében, ezért nagyon hálás vagyok nekik! A kézműves csoki műhely tulajdonosával - ahonnan a töltelékeink egy részét szerezzük be - és egy chef barátommal együtt raktuk össze az ízeket és a koncepciót. Egy családias, barátságos kis helyet szerettem volna, ami úgy érzem, sikerült is!

Te magad is kiveszed a részed a konyhai feladatokból, gondolok itt az ételek elkészítésére, azok letesztelésére, vagy Te inkább maradsz a marketing oldalon?

Mindenből kiveszem a részem, természetesen végig kóstoltam mindent, sok palacsintázós estéim voltak a kisfiammal, amit ő végképp nagyon élvezett.

Honnan szerzed be az ételkínálathoz az alapanyagokat? 

A krémeket a mondhatni pótanyukám készíti, amit most nem azért mondok, de zseniálisak! A lekvárok mind kistermelőktől vannak, ezért olyanok, mintha egy nagymama készítette volna, finom házias ízvilág. A liszteket külön rendelem gluténmentes gyártóktól. Mindent - amit épp a szezon enged - igyekszünk hazai termékekkel készíteni, amire nagyon büszkék vagyunk, mert ez fontos a számunkra.pulled_pork.jpg A jelenlegi helyzetre való tekintettel kizárólag a házhozszállítás megoldott. De ha jól tudom Ti ebben is különlegesek vagytok, hisz odafigyeltek a környezetvédelemre.

Igen, megtalálhatóak vagyunk a Netpincéren, a Wolton és a Bolt foodon is, de helyben is tudnak tőlünk rendelni. Miután nekem nagyon fontos a magánéletemben is a környezettudatosság, a kisfiamat is erre nevelem - ezért csomagolásaink lebomló cukornád dobozok, az elviteles zacskóink kukoricakeményítőből készülnek, és mindemellett újrahasznosított papírtasakjaink is vannak a nagyobb rendelésekhez. Amit mondanom sem kell, egytől-egyig, mind magyar termék.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Csak Palkó képes lesz eltartani egy-egy kistermelőt, hazai beszállítót?

Ha minden a terveim szerint alakul, és miért ne alakulna úgy?! Akkor úgy gondolom, bármi megtörténhet - főleg ha sikerül a közeljövőben akár egy franchise hálózatot kiépítenünk.

Mi az, ami szakmai téren motivál a mindennapokban? 

Én nem csak a Csak Palkóval foglalkozom, de tény, hogy most ő a legújabb gyermekem, míg a legnagyobb motiváció az életemben - és minden egyes projectemben - a kisfiam.soskaramell.jpgKöveted esetleg a hazai, illetve a külföldi  food trendeket?

Persze, de úgy gondolom ezt manapság máshogy nem is lehet, na meg persze elkerülhetetlen is lenne ebben a világban. Szeretek főzni, és a magánéletben is változatos ételeket készítek, de mivel a kisfiam válogatós, - mint általában a gyerekek – vannak azért nálunk is örök nagy kedvencek.

Mit gondolsz, mennyire vagy hatással más éttermekre?

Mikor meglett a Csak Palkó koncepciója, körbe néztem, és láttam egy elég nagy rést a piacon. Láttam, hogy sok étterem nem teljesen gluténmentes, mert ahol van búzaliszt a konyhában, ott a keresztszennyeződés lehetősége már fennáll. Ezért is lettünk mi teljesen gluténmentesek, hogy aki allergiás, érzékeny, az is tudjon nálunk félelem nélkül egy jót enni. Mi az üzletbe se viszünk be olyan ételt saját fogyasztásra, ami nem gluténmentes. Mert akár csak egy kis morzsa is komoly problémát jelenthet sajnos valakinek.

Milyen fogásokat találunk a Csak Palkó étlapján? Mely palacsinták a nagy kedvencek, és melyek azok, amiket a magyar ember kevésbé preferál?

Étlapunkon édes, sós, kicsi, óriás palacsinták találhatóak. Gluténmentes, illetve most már vegán palacsinta tésztánk is van, amit egyre többen rendelnek. Itt a tojás allergiával küszködőkre gondoltunk elsősorban, de a vegán étkezés is eléggé kinőtte már magát Magyarországon is.humusz_1.jpgSós palacsinták közül az abszolút kedvenc a feketeerdő kecske sajtkrémes és a hamis pulled pork, amiben házi készítésű hagymalekvár van. A vegetáriánus palacsintából pedig a camembert-dió́-méz, amit megspékelünk egy kis almával. Az egész egy hatalmas íz orgia!

De ha már az izorgianal tartunk, a Bretagne-i sós karamellás BONBONDA krém a nagy kedvenc, de az összes változatot örömmel rendelik és szeretik. Tésztaink cukormentesek és a töltelékek között is van kedvező íz azoknak, akik diabétesszel küzdenek. Ebből is látszik, hogy igyekeztünk minél több igényt kielégíteni, mikor megszületett a Csak Palkó.

Mit eszik otthon a Csak Palkó megálmodója?

Én mindenevő vagyok, és szerencsére semmilyen ételérzékenységem nincs. Szeretem a különleges ételeket, ízeket, változatosan is főzök, vagy épp néha rendelek.

Mivel tudsz feltöltődni egy hosszú nap végén, mi ad erőt a mindennapokban?

Szeretek új dolgokat kipróbálni, közben tanulni és fejleszteni magam. Nemrég elkezdtem a sportlövészetet, nagyon feltölt, és sose gondoltam volna, hogy ennyire kikapcsol. Heti szinten edzek, persze ez most nyilván nehezebb ebben a pandémiás időszakban, de a rendszeres testmozgástól is feltöltődök, és legalább levezetem a mindennapi stresszt.halloween.jpgMi az, amire/akire a legbüszkébb vagy?

A kisfiamra vagyok a legbüszkébb a világon. Ő a mindenem, az életem értelme. Úgy érzem, hogy a lehetőségeimhez képest mindent kihozok magamból, de néha én is meglepődöm, hogy hogyan, mert gyakran a 24 óra is túl kevés nekem, miután mindig jár valamin az agyam, és ezerrel pörgök.

Mik a tervek, kilátások az étterem jövőjére vonatkozóan?

Én bízom benne, és mindent meg is teszek, hogy jól működjön a Csak Palkó, és hogy egyre többen ismerjenek meg minket. Számtalan új ötletem van még az étlappal kapcsolatban is, de ez még egyelőre maradjon titok.

Mielőtt bármilyen diéta mellett döntenél, feltétlenül kérd ki dietetikus és a kezelőorvosa véleményét!

Kedvet kaptál egy kis palacsintázáshoz?
Irány a 
Csak Palkó!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr3916439164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása