Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A legtöbbet utazott magyar újra mesél

2021. június 29. - Antalfy Krisztina

Földvári András: Ez az én világom

Földvári András, Magyarország legviláglátottabb embere Elmentem világgá! című kötete után újra mesél. 2020 egyik legnagyobb könyvsikerének szerzője Ez az én világom című könyvében újabb kalandjait osztja meg az olvasókkal a világ minden tájáról. E kötet azonban most egy kicsit többet és mást is nyújt: az élmények és színes történemi érdekességek mellett fontos szerephez jutnak benne azok az emberek, akik felejthetetlen élménnyé varázsolták a magyar világjáró utazásait. Barátai, útitársai nemcsak arra tanították életfilozófiájukkal a bolygó magyart, hogy a világ színes és érdekes, hanem azt is megmutatták neki, hogy az minden ellenkező híreszteléssel szemben jó is. Ebbe a világba hív a szerző mindenkit, aki képzeletben vagy akár valóságosan is útra kelne vele.
pexels-photo-7903156.jpeg

„Ha András-módra utazunk, az országok hétköznapi életét kaphatjuk szuvenírnek, megismerhetjük a helyiek szokásait, örömeit, bánatait, s főképp egy új kultúrát, ami onnantól kezdve már egy kicsit a miénk is. A világlátás lényege a turizmuson túli kaland. Ez a könyv a szórakoztató beszámolókon, kultúrtörténeti csemegéken és úti kalandokon túl különleges emberekkel megesett találkozásokat beszél el. Mert Földvári András nemcsak, hogy jó »antennákkal« talál rá a nem hétköznapi emberekre, de kiváló érzékkel csalja elő mindenkiből a jót. Második kötete emellett azokat is megszólítja, akik nem tudnak vagy nem mernek nekivágni a világnak, de valahol mélyen vágynak rá, hogy átéljék azt, amit András szinte már hivatásszerűen űz. A járvány okozta leállás nem tántorította el a szerzőt, hogy tovább gyűjtse a kilométereket, a reptereket, az újabb barátokat és élményeket.” Csépai Zoltán
unnamed_23.pngA kötet három részre tagolódik: a Magyarok mindenütt című első részből megtudhatjuk, milyen a világ bármely pontján magyarokba futni, illetve milyen, amikor itthon találkozunk világsztárokkal, az Utazó slamasztikában című, második részből kiderül, hányféle akadállyal találhatja szembe magát egy világutazó, és hogyan küzdi le azokat, az Embert barátjáról című, harmadik rész pedig arról győzi meg az olvasót, hogy barátokat mindenütt és minden helyzetben találhat, aki a világban barangol.

Vajon miféle titkos üzenetet rejt a mondat, hogy „Hal lóg a kilincsen”? Hogy kerül egy igazi Russwurm a Ruszwurm cukrászdába? Melyik repülőjáraton teljesítettek szolgálatot csak nők a pilótával egyetemben? Milyen furcsa csomagot tesznek az afrikai Malawiban a visszapillantóra, és nem a hátsó ülésre, vagy csomagtartóba? Miként változott Földvári András indán lendülő Tarzanná Laoszban? Milyen az, amikor egy családegyesítő akció során kicsit több feleség kerül elő a vártnál? Emlékeznek-e még a híres magyar kalandorra és grófra, Benyovszky Móricra Madagaszkáron? Hányféle szuahéli szó létezik a banán fajtáira? Melyik a világ legveszélyesebb állata, ha nem a fekete özvegy, a kobra vagy az oroszlán? Hogyan festenek a japán minigarzonok és kapszulalakások? Mi köze van Földvári Andrásnak Kertész Imréhez és Citrom Bandihoz? Mindenre választ kaphatunk a kötetből, amely hol megnevetettet, hol könnyeket csal a szemünkbe, de szerzője ezúttal is az emberi lélek és a világ legszebb tájékaira repít bennünket.
unnamed_1_7.pngA szerzőről

Földvári András 29 évet töltött el a Malév, 6 évet a Brussels Airlines és 8 évet a Turkish Airlines kötelékében. Angolul, svédül, lengyelül felsőfokon beszél, németül, oroszul középfokon, franciául, hollandul pedig alapfokon. 560 látott régiójával a 77. legtöbbet utazott ember a világon. Az mtp.travel 890 régiót jelöl, Andrásnak eltökélt szándéka, hogy a maradék 330 helyet is bejárja. Tapasztalt kanapészörföző is: a hazai couchsurfingmozgalom egyik nagykövete.

András 68 évesen fittebb, aktívabb és kíváncsibb a világra sok huszonévesnél, ugyanis szinte a földkerekség összes országában járt már. Van, aki könyveket gyűjt vagy cipőket, ő élményeket – illetve országokat és reptereket. A törökországi Iğdırben kereste fel „gyűjteménye” 500. repülőterét.unnamed_112.jpgAndrás elképesztő utazási mániája valahogy így hatalmasodott el rajta: egykori malévos kollégájától 1997-ben ajándékba kapott egy könyvet, amely a világ 100 építészeti csodáját mutatta be. Bár hősünk ekkorra már látott párat a látványosságok közül, elhatározta, hogy addig nem nyugszik, amíg az összeset végig nem látogatja. Az egykori hobbi eredménye mára: Földvári András 795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.

Idézetek a könyvből

„A világ kicsi, és valahol, valamiképp mind rokonai vagyunk egymásnak.”

„Csak az nem kerül szorongatott helyzetbe, aki ki sem mozdul otthonról.”

„Mindenhol jó, de legjobb útközben.”

„Ha igaz, hogy magyarokkal mindenhol találkozhat az ember a földkerekségen, éppúgy elmondhatjuk, hogy országunk olykor a világ közepe: igazi gyűjtőmedencéje az idelátogató vagy innen elszármazott nemzetközi hírességeknek.”

„A mai kor utazójának összehasonlíthatatlanul könnyebb dolga van, mint az előző századok kalandorainak. Erőt adó példaképeim ők, és ha éppen nekikeserednék valami bosszantó akadály miatt, előhívom magamban régi olvasmányélményeimet, miféle helyzetekben kellett helytállniuk a nagyoknak.”

„Megtanultam, hogy amíg nem zárják be a gép ajtaját, ne mondjak le a feljutásról.”

További információ:
https://21.szazadkiado.hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6716608282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása